Наградиха храбри жени за борбата им с “пиратството”, което ограбва

28.04.2009г. / 16 20ч.
Аз жената
Наградиха храбри жени за борбата им с “пиратството”, което ограбва

Изпълнителният директор на Българската асоциация на музикалните продуценти, г-жа Ина Килева, получи наградата “Храбри жени” от Н. П. Посланика на САЩ в България, г-жа Нанси Макълдауни. Госпожа Килева бе удостоена с тази награда като представител на гражданския сектор за своята последователна и принципна позиция в защита на правата на творците, музикалните изпълнители и продуцентите, както и за своето активно партньорство с институциите, насочено към създаване на предсказуема и конкурентна правна и икономическа среда, която да поощрява развитието на музикалната индустрия в България. Наградата бе връчена в рамките на тържественото отбелязване на Световния ден на интелектуалната собственост и представянето на новото Сдружение “Интелектуална собственост”, което обединява представители на водещи творчески индустрии, на сектора за колективно управление на авторски и сродни права, на електронните медии, на създателите на национални аудио-визуални произведения, както и правопритежатели в сферата на индустриалната собственост.

Удостояването с тази награда на представител на гражданския сектор е ясен знак за високата оценка от страна на американското правителство на неговия потенциал да бъде активен участник в създаването на устойчиви политики и добри бизнес практики по отношение правата на интелектуална собственост в нашата страна.

“Приемам наградата с радост и вълнение. За мен тя е признание за активната дейност на организацията, която представлявам – Българската асоциация на музикалните продуценти, която през годините се превърна в марка за принципна и безкомпромисна борба срещу нарушаването на закона и злоупотребата с музика. Посвещавам тази награда на всички, които демонстрират истинската храброст да продължават да бъдат творци в наши дни, да създават култура и да инвестират в музика в една толкова трудна бизнес среда, при драматичното състояние на обществената подкрепа за правата върху интелектуална собственост в България и при сегашната пасивност на държавата по отношение върховенството на закона”, сподели г-жа Килева след връчването на наградата.

Г-жа Илона Кръстенякова, прокурор в областта на интелектуалната собственост, бе другата българка, която получи наградата на Посолството на САЩ за храброст, проявена от жени.

На коктейла по повод Световния ден на интелектуалната собственост присъстваха, наред с учредителите на сдружението, видни представители на политическия и обществен живот, на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, членове на Съвета за защита на интелектуалната собственост към Министерство на културата, множество творци, правоносители и представители на бизнеса.

* * *

Марияна Лазарова: Справедливо е да се заплаща за музиката

Коментирай