Полският институт има ново лого и предлага много кино през май

07.05.2009г. / 13 35ч.
Аз жената
Полският институт има ново лого и предлага много кино през май

От май т. г. Полският институт в София има ново лого. Негов автор е известният полски плакатист Лех Майевски, който се специализира в областта на издателската и рекламна графика. Завършил е при прочутия Хенрик Томашевски. Лех Майевски е лауреат на престижни конкурси – Международния салон на плаката в Париж, Международното биенале на плаката във Варшава и др.

Месечна програма на института за май 2009 г.

Театър – лаборатория “@лма@лтер”, със съдействието на Полския институт в София, представят
Кино в театъра
Пазете се, вратите се отварят навътре.
Кино всяка сряда, всяка сряда европейски филм.
Не забравяй! Ако забравиш ще пропуснеш. Повторение няма да има.
Входът – запетая на дясната ръка.
Стига са те пращали другите на кино. Върви сам на кино. Програмата през май е посветена на големите полски режисьори и филми.
13. 05. 2009 – “Просветление” (реж. Кшищоф Зануси)
27. 05. 2009 – “Три цвята: Синьо” (реж. Кшищоф Кешловски)
Начало 19:30 в новото театрално студио на “@лма@лтер”, Бул “Цар Освободител”15

До 1 юни продължава ретроспективната изложба сатирични рисунки “Сатирикон 1979-2008” от Легницкия център за култура.

7, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт
Площадът на Спасителя – реж. Кшищоф Краузе, Йоанна Кос-Краузе (2006, 105 мин.), с превод
Критиците и публиката единодушно признават този филм за един от най-добрите полски филми от последните години. Потвърждават го многото награди, с които е удостоен: Златните лъвове на Фестивала на полското кино в Гдиня за най-добър филм, награда за главна и второстепенна женска роля, за музика и наградата на журналистите. Награди от фестивалите в Суджоу, Валядолид, Триест и Камеримаж. Филмът е заснет по истинска история.
Младо семейство очаква скоро да получи ключовете от новото си жилище. Временно се настанява при майката на съпруга. Скоро се оказва, че техният посредник е банкрутирал и те може да не получат мечтаното жилище. Кредитите, липсата на работа, невъзможността да останат насаме са причина за разпада на семейството. Ще успее ли то да премине през това тежко изпитание?

8, петък
18 ч., Криптата на Храм-паметник “Александър Невски”
По случай 9 май – Ден на Европа
Съвместно с Дирекция “Култура” на Столична община
Концерт на Ансамбъла за старинна музика Preambulum
Репертоарът на Ансамбъла за старинна музика Preambulum включва творби от епохата на ренесанса и барока, Шопен, еврейски мелодии и съвременни произведения, вдъхновени от старинната музика. Изпълнителите изнасят концертите си в костюми, вярно копие на оригинални ренесансови облекла. Ансамбълът изнася концерти на най-авторитетни културни прояви: 2001 г. – участва в най-големия и представителен фестивал Европалия в Брюксел; 2004 г. – представя Полша на ХІІ Международен фестивал за младежка музика в Порто (Португалия). Награди: Сребърна еолова арфа в Националния конкурс за старинна музика “Schola Cantorum 2005” в Калиш (Полша); Гран при “Златна еолова арфа” в Националния конкурс за старинна музика “Schola Cantorum 2006”.
Вход с покани.

11 – 13, понеделник-сряда
Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”
16-20 ч., Галерия на Полския институт, вход само с покани
Панорама на филми за Еверест по случай 25 години от първото българско изкачване на върха.
Вход с покани

14, четвъртък
15 ч., кинозала НАТФИЗ
Ежемесечни прожекции на полски филми за студентите
Безгранично правосъдие – реж. Веслав Саневски (2006, 123 мин.), с превод
Награди: 2007 – Тарнов, Първа награда “Бронзова статуетка на Леливита”; 2007 – Чикаго (Фестивал на полски филми) – награда на публиката; 2008 Хюстън (WorldFest Independent Film Festival) – специална награда на журито.
През 1990 г. млада тв журналистка, бременна в осмия месец, е убита. Полицията арестува неин колега от работата, много по-възрастен и със семейство, с когото тя е имала връзка повече от година. И макар че прокуратурата не представя безспорни доказателства за вината му, мъжът е осъден.

16, събота
19.30 ч., Театър-лаборатория “@лма@алтер” – Софийски университет, Ректорат, вход откъм бул. “Цар Освободител” 15
2009 г. е обявена от ЮНЕСКО за Година на Йежи Гротовски
Задушница” – една възможна импровизация. Литургия на колективното случване на вярата” (по едноименната поема на Адам Мицкевич). Постановка – Николай Георгиев. Хореография – Петя Йосифова, музика – маестро Румен Бальозов.
“В желанието си да изразим своята съпричастност към делото на Йежи Гротовски, най-значимия реформатор в историята на световния театър, в годината посветена на него, “раждаме” на нашата сцена спектакъла “Задушница” по Адам Мицкевич – една възможна импровизация. Нашият спектакъл е наш личен опит да се докоснем до тайната на Гротовски за актьора-човек и човека-актьор и така да проникнем до най-високото в срещата му с човека -зрител: до литургията на колективното случване на вярата в нашето, на човеците, вътрешно човешко пространство.” (проф. Николай Георгиев)
Вход свободен

18, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт
Лекция на проф. Збигнев Ошински “Творческият път на Йежи Гротовски”
Прожекция на документалния филм “Йежи Гротовски – опит за портрет” на реж. Мария Змарз-Кочанович (1999, 58 мин., с превод)
Збигнев Ошински (р.1939) – филолог, театролог, професор в Института за полска литература на Варшавския университет. Работил с Театъра на осмия ден в Познан, бил е литературен директор на Театр Стари в Краков, 1978-1984 сътрудничи на Центъра за театралники практики “Гардженице”. Автор на проекта и първи директор на учредения през 1990 г. Център за изследване творчеството на Йежи Гротовски и културни и театрални търсения във Вроцлав. От 1990 до 2004 негов художествен и научен директор. Автор на трудове по история на театъра, теория и антропология на театъра, театрография. В съавторство редактира и подготвя единствената книга на Гротовски, излязла в Полша докато е жив Текстове от 1960-1969. Избрано, 1989. Консултант на телевизионните документални филми Изпълнен с магии светотатствен обряд. За Театър Лабораториум на Йежи Гротовски (1980, автор на коментара), “Вярност на изменчивостта”. За Конрад Свинарски (1981), “Цялостен актьор”. Ришард Чешлак 1937-1990 (1994), автор на сценария на филма Йежи Гротовски – опит за портрет (1999).

20, сряда
18 ч., Галерия на Полския институт
Представяне на българския превод на книгата на проф. Едвард Можейко Социалистическият реализъм. Теория, развитие, упадък (Университетско издателство, 2009; превод – Камен Рикев, увод – проф. д-р Панайот Карагьозов) с участието на автора.
Проф. д-р Едвард Можейко (1932 г.) е полски славист и българист. През 1968 г. Е. Можейко емигрира в Канада. Работи в Университета Алберта (Едмънтън) до 1998 г. Е. Можейко е гл. редактор на тримесечника Canadian Slavonic Papers (1991-2002), член на Кралското научно общество в Канада, доктор хонорис кауза на СУ “Св. Климент Охридски” (2001). Специализира в Софийския университет (1960-1962), бил е преподавател в Орхус (Дания), University of Alberta (Едмънтън, Канада), Сапоро (Япония), Шльонския и Ягелонския университет (Полша). За 50-годишното си присъствие в хуманитаристиката Е. Можейко издава над 250 научни публикации в областта на славистиката и културологията на над 10 езика. Изследователските му интереси и търсения обхващат огромен кръг от проблеми (открояват се разработките му върху социалистическия реализъм, за които добива световна известност на Запад и е сочен като автор на първата монография по проблема на Запад), българската литература през ХХ век (с особен принос за популяризацията на Й. Йовков и И. Вазов в англоезичния свят), руския модернизъм и авангард, полската следвоенна литература, теорията на литературата, както и въпросите на мултикултурализма.
В книгата си Социалистическият реализъм. Теория, развитие, упадък Е. Можейко представя генезиса, теорията и еволюцията на социалистическия реализъм като течение в полското изкуство, задължително след ІІ световна война. Изяснява механизмите на соцреалистическия творчески метод и художествените му последствия. Историята на социалистическия реализъм е представена в международен мащаб.
Проф. Можейко пребивава в България във връзка с удостояването му с наградата на БАН – Грамота “За заслуги към българистиката”.

25, понеделник
18 ч., Галерия на Полския институт
Концерт на проф. Катажина Мичка, маримба
Катажина Мичка – виртуозен изпълнител на маримба с международен авторитет. Следва в музикалните академии в Гданск (Полша), Щутгарт (Германия) и Залцбург (Австрия). Следването си приключва с отлични дипломи, допълнени по-късно с авторитетни награди от международни конкурси. Изпълнителката концертира и води майсторски класове в цял свят. Проф. Мичка е била член на журитата на авторитетни международни конкурси. През 1999 г. Полското сдружение за ударни инструменти удостоява Катажина Мичка с почетната титла Посланик на полското перкусионно изкуство. Изпълнителката има три издадени солови диска. Музикантката бе член на журито на VІ Международен конкурс за ударни инструменти PENDIM (Пловдив).
Вход с покани, които можете да получите в галерията на Института или да запазите по телефона от 18 май.

Фестивал “Софийски музикални седмици”
26 май 2009 г. от 19 ч., Камерна зала “България”, билети на касата
Концерт на Небойша Живкович (маримба), член на журито на PENDIM

28, четвъртък
18 ч., Галерия на Полския институт
Цикъл "20 години от Обявяването на свободата и рухването на комунизма в Централна Европа”
Полска школа в документалното кино
Пухчо – реж. Станислав Барея (Полша, 1980), 100 мин., с превод
Филмът е заснет в преломен период на полската история, когато отпадат повечето табута, но заобикалящата действителност си остава все така гротескна. За режисьора разказът е само претекст, за да изтъкне множеството безсмислици на бита от 70-те и 80-те години.

29, петък
19.30 ч., Кино “Люмиер”, билети на касата
Откриване на Фестивала на копродукциите с филма на Йежи Сколимовски
Четири нощи с Анна (Полша, Франция, 110 мин., с превод)
Награди: МФФ Токио (2008) – Специална награда на журито.
С новия си филм Йежи Сколимовски прекъсна продължилото 17 години мълчание. Филмът откри престижния преглед “Петнадесет режисьори” на миналогодишния фестивал в Кан. Критиците приеха филма много ентусиазирано.
В провинциално градче работи медицинската сестра Анна и влюбеният в нея Леон. Жената почти не обръща внимание на обожателя-интровертик. Той обаче прави опити да се сближи с нея – упоява я, а през нощта се промъква в стаята й. Наблюдава спящата жена, черпи радост от близостта с нея. Иска да бъде още по-близо и всяка нощ си позволява малко повече.

30, събота
10.30 ч., Столичен куклен театър, ул. “Ген. Гурко” №14
12.00 ч., Столичен куклен театър
Червената шапчица – куклено представление за деца на Тeatr Malutki от Лодз.
На сцената на Столичния куклен театър децата ще имат възможността да видят популярната приказка, подготвена от актьорите Малгожата Воланска и Марчин Трушчински. Пиесата се отличава с пъстра сценография и чудесни кукли. Към темата е подходено с много чувство за хумор и всички зрители – възрастни и деца на всякаква възраст, прекрасно се забавляват.
Билети на касата на Кукления театър

Прояви извън София

Плевен

8 май,
18.30 ч., Галерия “Илия Бешков”
Участие на полския фотограф Яцек Бочар с изложба в откриването на 6 Международно биенале на фотографията PHODAR
Яцек Бочар е завършил Фотографската академия в Краков. Сътрудник на катовицкия отдел на Газета виборча. Негови фотографии са публикувани и в други вестници, календари и театрални програми. Участник в уъркшоповете на National Geographic – Polska, стипендиант на кмета на г. Тихи. Негови работи са представяни в Полша, Германия, Литва, Чехия. Има собствена рекламна фирма, проектира плакати, информационни брошури и обложки на дискове. Увлича се от репортажна, документална и художествена фотография.

Благоевград

14-16 май, Регионален исторически музей
Югозападен университет “Неофит Рилски”
Катедра “Телевизионно изкуство” и Катедра “Културология”
Студентски научно-творчески форум
ДИЛЕМИ НА ПОЛСКАТА КУЛТУРА – ДИЛЕМИ НА ПОЛСКОТО КИНО
Полската литература в контекста на националното битие – лекция на Вера Деянова
Прожекция на документалния филм за големия полски поет Збигнев Херберт
“Фреска в катедралата”
Прожекция на полски документални филми – Мъжки работи, Учреждението, Всичко може да се случи.
Прожекция на полски игрални филми: Случайност (Кшищоф Кешловски), Човекът от желязо (реж. Анджей Вайда), Животът като смъртоносна болест, пренасяна по полов път (реж. Кшищоф Зануси); Европа, Европа (реж. Агнешка Холанд).
Театър на маса – по пиеси от сборника “Съвременна полска драма”

Пловдив

17 май,
19 ч., Център за съвременно изкуство “Баня старинна”
По случай обявяването от ЮНЕСКО на 2009 г. за Година на Йежи Гротовски
Двете приключения на Лемуел Гъливер – пиеса на Йежи Брошкевич в изпълнение на Младежки експериментален театър А`парт.
Сценичен вариант и постановка – Александър Бенга
Участват: Сашо Петков, Панайот Добрев- Понко

22 май
12 ч., Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”
Представяне на българския превод на книгата на Едвард Можейко Социалистическият реализъм. Теория, развитие, упадък (Университетско издателство, 2009; превод – Камен Рикев, увод – проф. д-р Панайот Карагьозов) с участието на автора.

Варна

31 май, неделя,
11 ч., Държавен куклен театър Варна
Червената шапчица – куклено представление за деца на Тeatr Malutki от Лодз.

* * *

Фестивалът “Пъстра трапеза на гости на ...” отива в Свищов, да се готвят следващите

Коментирай