Заедно броим паметниците на апостола на свободата до 30 юни 2009 г.

14.05.2009г. / 12 21ч.
Аз жената
Заедно броим паметниците на апостола на свободата до 30 юни 2009 г.

61 са паметниците на Васил Левски в България и чужбина, преброени от читателите на www.Kafene.bg за първите два месеца от старта на родолюбивата инициатива на сайта за изкуство, култура и свободно време.

На 3 март 2009 г. Kafene.bg, Общобългарски комитет “Васил Левски”, фондация “Васил Левски” и Българско генеалогично дружество “Родознание” стартираха инициативата “Да преброим паметниците на Левски”. Нейната цел е да събере информация в кои градове и села на България (и в чужбина) има паметник или барелеф на Васил Левски. Организаторите се надяват резултатите да покажат, че Васил Левски е българинът, в чиято чест са изградени най-много паметници и заслужава да бъде обявен за историческия символ на България.

До 30 юни 2009 г. на имейл info@kafene.bg се събират писмата и снимките, които показват и разказват за паметниците на Апостола. Резултатите ще бъдат обработени и на 18 юли – рождения ден на Левски, ще бъдат представени в www.Kafene.bg, списание “Родознание” и на сайта на Българското генеалогично дружество (http://bgd_1990.hit.bg). Освен това ще бъде подготвена и специална карта на родолюбието – за България и за света, в която ще бъдат означени местата с паметници на Васил Левски. Картата ще има и интерактивна версия.

“Пишат ни хора от всички възрасти – от ученици в малките класове, гимназисти, студенти, работещи до хора в пенсионна възраст. Получихме писма и от българи, живеещи в чужбина. Освен снимки, ни изпращат също и стихотворения, картини, всякаква информация свързана с Левски.” разказва Ивет Лолова, редактор на Kafene.bg. “Повечето хора одобряват идеята и ни дават информация. Някои са скептични и смятат, че преброяването на паметниците на Левски е работа на държавните институции. За нас е важно, че се получава усещането за една наистина всенародна инициатива.”

Списък на събраните до момента паметници може да се види тук: http://www.kafene.bg/index.php?p=stat_page&tid=28">

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Krastina ( преди 11 години )
Prekrasno nachinanie...Pozdravyavam Vi BALGARI...Ne vidyah pametnika na Levski v grad Chirpan...ili mozhe bi gresha?....No ne moga da Vi go izpratya, tai kato parvo tryabva da go snimam...Shte Vi go izpratya....po-kasno....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар