Пета европейска нощ на музеите

16.05.2009г. / 09 48ч.
Аз жената
Пета европейска нощ на музеите

Днес, на 16 май с много атракции, изложби, концерти и изненади ще започне “Нощта на музеите”.

Очаква се в петата европейска нощ на музеите да отворят врати музеи от 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

“Тази година нощта на музеите е без определена тема като се има предвид, че самата дума нощ е безкрайна тема, свързваща музеите участници и посетителите.”, каза при представянето на инициативата директорът на Френския културен институт в София Бенедикт Контамен.

От 18 часа започват изявите в Националния археологически музей. Там ще бъдат показани две съвременни изложби, които не са традиционни за музея – живопис на Юлия Станкова или уникални реквизити от български исторически теми.

Ще има и програма от музикални и танцови изпълнения. Тази година към инициативата се присъединява и Министерството на външните работи с Държавния културен институт. От 19 часа посетителите ще могат да видят уникалния за София музей от скулптори на открито в парка на министерството.

С рицарски турнири от 20 часа ще започнат изявите в Националния военно-исторически музей. Ще има и специална атракция – летене с балон, ако времето е хубаво и бъде дадено разрешение за полет от аерогара София.
Балонът е с кош с вместимост 10 души, пилотиран от първата жена-балонист в България Орлина Аспарухова.

Френският културен институт ще участва с аудио-визуално изкуство на живо – прожекции върху фасадата на Галерията за чуждестранно изкуство. В галерията ще бъдат представени изложби на интерактивно изкуство, пантомима, музикални и театрални изпълнения.

Националната художествена академия ще представи програма Дигитални изкуства. Програмата е с експериментална, лабораторна насоченост, отговаряща на интереса към електронните медии като към самостоятелно изразно средство, водещо до създаване на авторски художествени произведения. Основната идея на проекта “Сензория” е играта на образи и представи, забавлението, както и разчупването на стереотипите спрямо образа на една институция. Визуално проектът представлява проекция в галерия “Академия” на предварително генерирани статични или видео изображения, които се наслагват върху един базов образ – фасадата на НХА . Сензори, разположени в различни части на изложбената зала, се задействат от публиката, а компютърен софтуер определя кое изображение да пусне всеки път, когато някой или няколко сензора се задействат, така че да се получи наслояване на повече от един образ на базата на физическите движения на публиката.
Софийска градска художествена галерия предвижда също за Нощта на музеите освен изложба, и концерти.

В нощта на музеите безплатен достъп до всичките си експозиции ще предложи и Регионалният бургаски музей от 17 до 24 часа.
“Целта не е да се показват на всяка цена някакви изключително скъпи предмети, често без да се знае техния произход . Идеята е да покажем извършеното от хората, които работят и останалите, които им сътрудничат за да напишат историята на Бургас и региона. Мисля, че хората все повече искат да четат и да попълват белите петна за бургаската история”, казва при анонсирането на проявите директорът на Бургаския музей Цоня Дражева.
Археологическите открития на Регионалния Бургаски музей през 2008 година ще могат да се видят в “Нощта на музеите” от 17 часа в Археологическата експозиция на ул. “Алеко Богориди”21. Нощно ателие на открито за консервация и реставрация на музейни експонати от камък предлага още програмата за празничната вечер.
Изложбата “Да не залезе красотата около нас” – фото-импресии на Иван Арабаджиев кани бургазлии днес от 18 часа в Природонаучния музей на ул. “Фотинов”30.

В Русе също стартира инициатива “Шеста нощ в музея”. Проектът е на сдружение Приятели на музеите - Русе, подкрепен от Отдел Култура, Община Русе. До момента нощ на музея се е случвала само в пространствата на Римската крепост Сексагинт Приста. За пръв път ще се включат частната галерия Арт център RG21, Русенска художествена галерия, дружество “Елиас Канети”, с артистични проекти ще се обитават пространствата на Историческия музей. Входът за всички инициативи е свободен.
Ето и програмата:
10-16 ч.: Хип-Хоп Уъркшоп с MC Trix и RED Sonia - Дом Канети, ул. Славянска 12.
16-18 ч.: Графити VS Витрини - Поетическа акция, с Мая Ангелова и Мира Душкова - Исторически музей, археологически експозии.
18-24 ч.: Изложба-конкурс - Национални награди на Алианц България за живопис, скулптура и графика - Художествена галерия, ул. Борисова 39.
19 ч.: Музикални етюди - зала Ятрус, Исторически музей.
20 ч.: Откриване на изложбата на Севда Потурлян “Коги бил на земи дедо Господ” - Издателство “Агата – А” - зала “Русе”, Исторически музей.
20.30 ч.: Представяне на книгата на д-р Албена Георгиева, ст. н. с., “Коги бил на земи дедо Господ”, Издателство “Агата-А” - разказвачи: Евгения Явашева, Илия Деведжиев - зала 1, Исторически музей.
21 ч.: Акция на Студио за модерен балет “Фрийдъм” - в пространствата между Исторически музей и Арт център RG21.
21.30 ч.: Изложба “Шапките на Русчук” - със съдействието на етнографините от Къщата на Калиопа - Арт център RG21.
21.30-24.00 ч.: Изкуство И изкушение. Пърформанс - Галеристи & Приятели - Художествена галерия, Борисова 39.
22 ч.: Музикални етюди - зала “Ловци на мамути и земеделци”, Исторически музей.

За четвърти път в “Нощта на музеите” се включва и Регионалният исторически музеи в Кърджали. От 20.30 до 24 ч. гостите и гражданите на града ще могат да се срещнат с част от екипа, реализирал трисерийния филм “Крепостите на Източните Родопи” - Десислава Шишманова и Златин Бояджиев, както и с част от участниците в него - проф. д. и. н. Николай Овчаров, д-р Атанасис Горидис и Даниела Коджаманова.

* * *

Най-малките царици и царе на танца ще покажат изкуството си в зала “Христо Ботев”

Коментирай