Какво предпочитат да четат българите според анонимна анкета

21.05.2009г. / 11 17ч.
Аз жената
Какво предпочитат да четат българите според анонимна анкета

Българските читатели предпочитат историческите романи, показва анонимна анкета, попълнена от около 3 500 души, участвали в избора на “Любим литературен герой”, организиран от ОББ и книжарници “Хеликон”.

На второ и трето място се нареждат фентъзи и криминални романи. Третото място е за любовните романи, а четвъртото за трилърите. Пето и шесто място остава за хумористичните произведения и ужасите.

На въпроса “Колко често посягате към книга”, 1396 анкетирани отговарят “Всеки ден”, 950 души “По-често от веднъж седмично”, а 415 посочват “Веднъж седмично”.

През последните 12 месеца мнозинството от анкетираните са прочели над 10 книги, а нито една 99 от тях.

При въпроса “Защо четете”, доминират отговорите за удоволствие и развлечение, а по-малко – за информация или по професионални причини.

Страстта към четенето се предава по наследство и се възпитава в семейството – само 42 от анкетираните казват, че в дома на родителите им, е имало не повече от 10 книги. Мнозинството посочва отговори като “Повече” и “Много повече”.

На любопитния въпрос, дали са открадвали книги 319 отговарят положително, а 899 казват, че са вземали, но не са ги връщали.

Бъдещето на книгата, поне според повечето от анкетираните, засега е сигурно – 1657 от тях смятат, че тя ще остане непроменена. Други 980 предпочитат отговора, че ще се сваля от Интернет, а 676 души избират отговора, че ще се сваля в комплект с филмирана версия и компютърна игра.

* * *

Детето и книжката

Коментирай