Фестивалът “Пъстра трапеза на гости на... моя град” беше във Велико Търново

21.05.2009г. / 13 05ч.
Аз жената
Фестивалът “Пъстра трапеза на гости на... моя град” беше във Велико Търново

След топлия прием на Пазарджик и Свищов кулинарният фестивал “Пъстра Трапеза на гости на ... Моя град” пристигна на 16.05.2009 г. и във Велико Търново и се проведе на площад “Майка България” пред общината на града.

Празничният ден започна с изпълнения на фолклорна група “Нашенки”, след което бяха обявени участниците в конкурсната част на кулинарната изложба на регионални ястия, представители на селата: Хотница, Балван, Пушево, Горско ново село и други. Независимо жури от журналисти оцени техните кулинарни изделия по следните критерии:
а) автентична рецепта;
б) вкус;
в) визия;
г) оригинална, уникална рецепта;
д) десерт;
е) най-добра етно-визия за щанд.
И бяха отличени с награди следните победители:
за автентична рецепта – “Агнешко по Борджийски” от с. Хотница;
за вкус – “Лятна Балванска гозба” от с. Балван;
за визия – “Сватбарска питка” – НЧ “П. Р. Славейков” – клуб на пенсионера;
за оригинална, уникална рецепта – “Триеница” – НЧ “Сполука 1923”, с. Пушево;
за десерт – “Крем Премиер” – хотел “Премиер”;
за най-добра етно-визия за щанд – с. Горско ново село.

Участие взеха и професионални готвачи от Велико Търново:
Радослав Стефанов Машков взе участие с: Пушено филе от сьомга с хайвер и пъдпъдъче яйце върху подложка от картоф и балсамова редукция. Свински талери върху канапе от тиквичка и вариации от лятно настроение и крем “Премиер”.
Демонстрации на кулинарни умения показаха и шеф готвачите Пламен Ангелов и Стефан Пангелов, който приготви “Приказна ордьовърна салата”. Участие взе и шеф готвач Михаил Здравков, който приготви пълнени кебапчета с луканка и ризото неро.

В програмата се проведе и състезание на младите готвачи с учениците от Професионална гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон”:
Отбор А: Розстислава Георгиева, Мартин Николов, Павлина Тодорова, Полина Савова, Десислава Куцарова, Стоил Ангелов.
срещу Отбор Б: Николай Борисов, Стефка Вълканова, Филип Стефанов, Радина Рашкова, Магдалена Петкова, Росица Трифонова.
Ястията на двата отбора бяха: Пълнени зеленчуци с катък, кебап “Царевец” в палачинка, млечно сладко и печени ябълки. Състезанието се проведе в професионалната кухня, осигурена от организаторите на фестивала – фирма “Ивитал Консулт” ЕООД с помощта на техните партньори.

В демонстрационното готвене взе участие кулинарът Светослав Стоянов, който представи своята уникално вкусна “Леща” от която опитаха много от гостите на фестивала.

През целия фестивален ден за празничното настроение се грижеха фолклорни, вокално-инструментални и танцови групи и състави. На сцената на площада се изявиха:
Фолклорна група “Росен Здравец” към НЧ “Сполука” – гр. Дебелец с обичая “Мишин ден”;
Фолклорна група към НЧ “Сполука 1923” – с. Пушево с 3 народни песни;
Фолклорна група “Аглика” към НЧ “Васил Левски” – с. Присово с 5 народни песни;
Фолклорна група от с. Балван с 3 изпълнения;
Фолклорен дует “Гайдари” – гр. Смолян – с 2 изпълнения;
Фолклорна група към НЧ “Светлина” – с. Хотница;
Фолклорна група от с. Горско Ново село с 2 изпълнения.

Фестивалният ден завърши с благодарности към организаторите от Велико Търново, към спонсорите и партньорите на фестивала и обявяване на следващия град-домакин: Добрич, на 23-ти май 2009 г.

Фестивалът продължава да предизвиква огромен интерес в цяла България. По предложение на съорганизаторите от Общинска агенция по Туризъм “Царевград Търнов” “Пъстра Трапеза на гости на ... Моя град” следващата година ще се проведе в три дни – три дни за кулинарни представяния и народно веселие.

След Велико Търново фестивалът продължава за Добрич, където ще се проведе в летния театър на града. Ще можете отново да видите оригинални и уникални регионални ястия, представени от жителите на региона. Отново ще се проведе състезание на млади шеф готвачи от професионалната гимназия в града, както и представяне на шеф готвачи на ресторанти от град Добрич и региона. Заповядайте на 23-ти май 2009 г. в летния театър на Добрич от 10.00 ч на поредния празник на българската кулинария.

Автобусът за представителите на медиите ще тръгне към Добрич на 22-ри май 2009 г. в 23.50 ч от централна гара. Връщане 15.00 ч на 23-ти май 2009 г.

Коментирай