Най-високата шопска салата направиха деца в Етъра

29.07.2009г. / 14 38ч.
Аз жената
Най-високата шопска салата направиха деца в Етъра

Стотици участници и гости станаха част от фестивала “Пъстра трапеза на гости на Етъра”, А в рамките на събитието деца приготвиха най-високата шопска салата. Рекордните жеги на 25 юли не попречиха на любители, кулинари, шеф готвачи, много чужденци и стотици хора от региона на Габрово и страната да вземат участие в поредното издание на националния кулинарен фестивал “Пъстра трапеза на гости на... моя град”, което този път се състоя в Етъра.

Поредното издание на кулинарния фестивал бе официално открито от старши научен сътрудник г-н Ангел Гоев – директор на архитектурно-етнографски комплекс “Етър”, г-н Пеньо Иванов (Ивитал Консулт) – основен организатор на фестивала и г-н Павлин Петров – председател на “Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите”.

Програмата на мероприятието включваше участието на фолклорни групи, читалища, самодейни състави, както и на много индивидуални участници. Представиха се групи от село Жълтеш, село Кръвеник, Драгановци, Гостилица, село Буря, Батошево, Градница, село Младен (до Севлиево), Богатово.

Едно от най-атрактивните състезания на фестивала в Етъра беше състезанието за “Най-висока шопска салата” приготвена от деца. Ивона Филипова от Габрово и Хулия Ахмедова от Испания се състезаваха срещу Виктория Великова и Тихомир Иванов от Габрово. Победители в тази вкусна надпревара станаха Ивона и Хулия, които постигнаха височина на салатата от 19 см.

Станалата вече традиция за фестивала кулинарна изложба на регионални ястия и този път беше оценявана от компетентно жури. Победителите бяха оценявани по следните критерии:
1. Автентична рецепта – победител: Стойка Кунева Нанева от Габрово
2. Вкус – отличието взе Радка Василева от село Градница
3. ВизияДена Маринова Кънева от село Кози рог
4. Оригинална и уникална рецептаКунка Атанасова
5. ДесертВеселина и Христо Христови
6. Най-добро представяне и най- добра етно визия – бяха наградени село Жълтеш
Организаторите на фестивала раздадоха и поощрителни награди за:
1. Обредно ястие – село Гостилица
2. Активно участие – село Буря

Участие с демонстрации в кулинарното изкуство взеха професионалистите Пепа Василева, Жуд Ал Шамлат, Людмила Петрова, Милка Русева и Пеньо Иванов.

Кулинарният национален фестивал “Пъстра трапеза на гости на... моя град” се провежда за втора година и има за цел да запази, съхрани и развие българското кулинарно наследство. До сега фестивалът е посетил Пазарджик, Свищов, Велико Търново, Добрич, с. Баница, общ. Враца, Хисар, с. Джулюница, общ. Лясковец, с. Проглед, общ. Чепеларе.
Тази година, (2009) “Пъстра трапеза” ще се проведе за първи път в град София на 10 септември.

Коментирай