Уникално кулинарно състезание в Добрич

05.11.2009г. / 13 05ч.
Аз жената
Уникално кулинарно състезание в Добрич

На уникален формат на състезание станаха свидетели жителите и гостите на Добрич в края на миналата седмица. Точно 75 ученици от 24 професионални гимназии по туризъм в страната демонстрираха своите умения в четири категории: най-добър млад готвач, най-добър млад сладкар, най-добър млад барман и най-добър млад сомелиер.

Състезанието се провежда за 13-ти пореден път, но различното тази година бе напълно новия формат на събитието. Младите кулинари се състезаваха помежду си в изключително модерна професионална среда в залите на единствената на Балканския полуостров кулинарна академия, а барманите се представиха на специално оборудваната сцена на Драматичен театър “Йордан Йовков”. Журито, което оценяваше младите таланти, бе съставено от международно признати професионалисти, сред които топ готвачи от Италия, Румъния, Мексико и Испания.

В категориите за готвачи и сладкари журито бе съставено изцяло от чуждестранни топ-готвачи и специалисти – Роберто дал Сено от Италия, Алберто Сбалчиеро, също от Италия, Робин Вилларреал от Мексико – директор на Кулинарната академия, Джорди Алтузар от Испания – преподавател в академията, а председателството на журито бе поето от председателя на Евро-Ток Румъния – Димитру Буртеа. Асоциациите на сомелиерите (БАС) и барманите (БАБ) в България журираха в категориите “Най-добър млад барман” и “Най-добър млад сомелиер”. Всички те се обединиха единодушно около мнението, че учениците са се подготвяли изключително старателно. И как иначе при наличието на награди на обща стойност близо 35 000 евро.

Наградата за най-добър млад готвач отиде при Христина Видина от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии в град Разлог. Тя спечели и стипендия за обучение в HRC Кулинарна академия на стойност 500 евро. На второ и трето място в тази категория се наредиха Мехидин от Търговище и Петя от Варна.
Стипендия за обучение в кулинарната академия спечели и победителят в категорията “Най-добър млад сладкар” – Александра Йорданова от варненската гимназия по туризъм. Галя от Плевен и Десислава от Велинград се наредиха съответно на второ и трето място в тази категория.
Организаторите наградиха победителите в категории готвач и сладкар с уникални статуетки, с което засвидетелстваха уважение и респект към младите таланти.

Най-добре при барманите се представи Иван Георгиев – ученик в Гимназията по туризъм във Варна, а при сомелиерите – Слави Райчев от София.
Асоциациите на барманите и сомелиерите осигуриха изключително висок клас вино и напитки, благодарение на които участниците се приближиха до истинските професионалисти.

В класирането по отбори на училищата-участници бяха раздадени награди на стойност над 20 000 евро, а именно два планетарни миксера, софтуер за ресторант, както и голямата награда, която три дни очакваше своите нови собственици – професионална фурна (конвектомат) на стойност 14 000 евро. Наградата бе грабната от училището с най-висок резултат от представянето си – Софийската професионална гимназия по туризъм.

По време на цялото състезание, като съпътстваща програма в залите на колежа и в театър “Йордан Йовков”, Добрич, оборудван с професионална кухня бяха демонстрирани професионални кулинарни умения, както от действащи професионалисти, Шеф-готвачи, така и от студенти от Кулинарната академия. Разбира се беше включен и карвинг на тикви, тъй като част от програмата за младежите участници бе едно “страшно” Хелоуин парти.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
sakuz ( преди 12 години )
maliii vie ste mnogo gotini pi4ove beeeee groznii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар