“Без значение от стандарта на живот и социалния статус едва ли има българско семейство, което да не затваря поне един буркан с домашна туршия... В 7 милионната балканска държава, където храната заема около 40% от месечните разходи на едно семейство, през миналата година са произведени 208 млн. буркана с консерви, или средно по 100 на домакинство”, пише Ройтерс, като цитира статистика на агенция “Медиана” от декември 2009 година.
Освен традиция, у нас при средна заплата от около 600 лв (300 евро), а средната пенсия 160 лв (80 евро – най-ниската в ЕС), затварянето на буркани е необходимост и дори начин на живот.
Ройтерс разказва за уникалното българско изобретение чушкопек, “масово използвано на балконите на апартаментите”, както и за варенето на компоти пред блоковете. Статистиката сочи, че домашно приготвените консерви са спаднали наполовина през последните 10 години. През 1998 г. те са били 39%, а през 2008 г. – 15%.
* * *
Буркани срещу пресни храни
Да затваряме буркани или да отваряме буркани
Да слагаме или не туршии