На 27 октомври на пресконференция списание “Бакхус” обяви 10-те ресторанта, сред които ще се излъчи победителят в конкурса “Ресторант на годината Бакхус – Chivas Regal 2004”. За първи път сред финалистите на конкурса попада ресторант от Варна.
Десетте финалиста са:
Същинският първи конкурс започна през май същата година, след като получихме подкрепата на Chivas Regal.
В първото издание Ресторант на годината 2001 стана “Отвъд алеята, зад шкафа”, който спечели и наградата на читателите.
През първата година участваха само ресторанти от София. От 2002 конкурсът се отвори и за ресторанти от цялата страна. Още тогава във финалната десятка се появиха два ресторанта от страната. “Ресторант на годината Бакхус – Chivas Regal 2002” станаха “Вишните”.
Миналата, 2003, година победител стана пловдивският ресторант “Хеброс”.
В комисията, която оценява ресторантите, освен експерти от списанието се канят професионалисти в ресторантьорския бранш – шеф-готвачи, енолози, сомелиери. Стана традиция чуждестранен експерт да ни помага при избора на победителя. През 2001 това беше шеф-готвачът и собственик на ресторант в Пиза Карло Силвестрини. През 2002 шеф-готвачът на лондонския клуб “Риц” Филип Вандевал се присъедини към журито, а миналата година това стори Жозе Пети, шеф-готвач на американския посланик в Лондон.
Една от основните цели на конкурса е да се обърне внимание на ресторантьорството и неговото развитие, да затвърди идеята, че този вид дейност е важна, отговорна, свързана със сериозни правила и целяща да носи удоволствие и удовлетворение. Сигурни сме, че със създаването и коректното провеждане на този конкурс сме допринесли за повишаване на общото ниво на ресторантите у нас.
Тази година в първия етап на конкурса “Ресторант на годината Бакхус – Chivas Regal 2004” участваха общо 50 ресторанта, подбрани от комисията. За втора поредна година в конкурса участват и заведения от категорията bar&diner, които се номинират за отделната награда.
Наградите, които ще връчим тази година, са:
Тази година за първи път чуждестранен експерт се включи и при подбора на 50-те участващи.
Това беше сомелиерът на “Риц”, Лондон, Саманта Ръсел. За финалната фаза очакваме да се присъедини друг гост от чужбина.
Избраните десет финалисти в най-голяма степен отговарят на критериите, по които оценяваме ресторантите вече четвърта година. Както и в досегашните издания на конкурса, превес при определянето им имаше качеството на храната, без да се подценяват и виното и напитките, обслужването, обстановката.
Официалната церемония по връчване на наградите ще се състои на 6 декември 18.30 в хотел “Хилтън”.