Пърформанс с голи женски тела

25.03.2010г. / 12 37ч.
Аз жената
Пърформанс с голи женски тела

С гол женски танц и под звуците на моторно форсиране преподавателят по живопис и композиция в НХА проф. Олег Гочев представи вчера новата си книга "Стенописта - проблеми и предизвикателства".

Премиерата се състоя в галерията на Националната художествена академия, където се бяха събрали множество приятели и почитатели на древното изкуство стенопис. Вдъхновяващата атмосфера се допълваше от арт пърформанса, подготвен от автора. Върху голи женски тела, се прожектираха картини от книгата на проф. Гочев.
 
Отделил близо 5 години от живота си за написването на книгата (2004-2009г), съдбоносно или не, съдържанието на неговия труд е разпределено също в 5 раздела: живопис, рисуване, композиция, стенописни техники и технологии, стенописта в съвременната култура. Опитът на професора прозира от всяка фраза , излагайки образователно и практически мястото на хилядолетното изкуство стенопис в съвременната световна култура.

Позната още от древността, от най-ранните скални рисунки, стенописта лежи в основата на всички изобразителни изкуства.Тайните и техниките на това фундаментално майсторство са използвани от художници като Микеланджело, Леонардо да Винчи, Захари Зограф, Тиеполо...

Стенописта не остава мистерия и за българския проф. Гочев, който се опита да ни докосне с труда си, да ни направи съпричастни на голямото изкуство. Да ни накара да го опознаем и обичаме...


Проф. Олег Гочев

Още снимки от премиерата може да видите тук

* * *

Изкуството като мода
Първа самостоятелна изложба на Лили Сотирова
Ехо от класическата японска поезия

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Бива Ли ( преди 11 години )
Бива ли това в женско списание, бе? Ако бяха голи мъжки тела... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар