8 април е Международният ден на ромите

08.04.2010г. / 14 48ч.
Аз жената
8 април е Международният ден на ромите

“Всички трябва да помогнат за интеграцията на ромите. Ромите искат да се променят, но трябва и средата да им помогне. Цялото общество трябва да се обедини около идеята за солидарност. Можем да постигнем напредък в борбата с бедността и социалното изключване само, ако сме единни”, заяви Софи Маринова, национален посланик на 2010 – Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване по случай 8 април – Международния ден на ромите.

С население от около 10 до 12 милиона души разпръснати в много страни, ромите представляват едно от най-големите етнически малцинства на Европа. Но независимо къде живеят, ромите са в по-голям риск от бедност и социално изключване от повечето европейци, се посочва в информация на Министерството на труда и социалната политика.

Проучване направено за Европейската комисия разкрива, че една четвърт от европейците биха изпитвали дискомфорт, ако имат за съсед ром. А повече от половината анкетирани роми в проведена наскоро анкета заявяват, че са се чувствали дискриминирани поне веднъж през последната година.

На 8 април тази година, в Международния ден на ромите, България отбелязва петата годишнина от началото на инициативата “Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.”. Международната инициатива стартира на 2 февруари 2005 г., когато премиерите на осем европейски държави подписаха декларация, с която поеха ангажимент да работят за премахването на дискриминацията и отстраняването на неприемливите социални разлики между ромите и останалата част от обществото.

Българските правителства полагат последователни усилия за интегриране на ромите, като се ръководят от принципа на равнопоставеност на всички български граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Продължава работата за постигане на целите на Десетилетието на ромското включване в приоритетните области – образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура и защита от дискриминация, като подкрепата е за пълноправното участие, приноса и отговорността на ромската общност в нашата страна за постигането им.

8 април е обявен официално като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос - Първият Ромски конгрес провел се на 8 април 1971 г. в Лондон. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем” (Бродих, бродих) Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено полета. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
sisi ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
К. Койнаров ( преди 11 години )
Не е лошо обаче тези, които искат т. нар. интеграция за *** да си изяснят понятията, както за тях си, така и за публиката. Защото тая интеграция, за която много слушам напоследък прилича много на асимилация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Комаров ( преди 11 години )
От многобройните програми за ромите почти нищо не е реализирано. Всички се оправдават, че ромите не подлежали на интеграция. Народът е казал: "Стар турчин ходжа не става" /нека турците не се засягат/. Казано другояче "стар *** не подлежи на интеграция". За да има резултат интеграцията на *** тя трябва да се насочи към най-младите. Без отлагане, незабавно, трябва да се искат пари от ЕС и всички ромски деца от 2-3 год. задължително да се приемат в ясли и детски градини, а след това задължително до 5-6 клас целодневно. Евросъюзът като не иска да приема роми /много добре им дойде след като Хитлер и други националисти ги унищожиха почти напълно в редица европейски страни/ да дава пари за ясли, градини, интернати, да назначи ако трябва един комисар за ромите. Друг път няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Цонка ( преди 11 години )
Тази година се навършват 5г. от началото на инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015г." за съжаление нищо не се направи за жилищните условия, Мизерните условия в които живеят по 8-10 души във една или две стаи ги принуждава да се самонастаняват в общинска земя и да строят незаконни жилища.Какво се направи и за сегрегираните училища децата завършват осми клас със отличен успех а незнаят да говорят български език, какво се направи за работни места квалифицирахме някой от тях но поради цвета на кожата пак немогат да постъпятр на работа и така докога държавата ще харчи пари за оцеляване. Изкаме децата ни да получат качественно образование изкаме постоянна работа стига подаяния от държавата изкаме равнопоставеност навсякъде където отидем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар