Мусаката е може би едно от първите ястия, които българката се научава да прави. Привържениците на разделното хранене не биха одобрили смесването на картофи и месо, но явно традиционната българска кухня не се е съобразявала с този начин на хранене.
Нарязваме лука и моркова и ги задушаваме в малко олио или зехтин. Добавяме каймата и хубаво я размачкваме. Добавяме сол и подправки, добавяме и две чаши вода и оставяме на котлона за известно време, като разбъркваме.
Междувременно в тава сме нарязали на дребно картофите. Изсипваме и каймата с подправките и разбъркваме добре.
Печем на 200 градуса.
Когато е готово заливаме със заливка, която представлява предварително разбити яйца с мляко и няколко лъжици пълнозърнесто брашно.
Снимка: Вергиния Генова
Опитайте още: