Меню

Пълнени чушки, печени с картофи

15 август 2008 | 12:09 | Аз жената
Добави в любими
10 големи чушки
1 пак. кайма (250 Г)
моркови 4-5 броя
лук 2-3 броя
ориз (2 чаши)
1 бурканче лютеница (едросмляна)
сол (2 равни чаени лъжички)
чубрица и магданоз за подправка
картофи 6-7 броя
олио 6-7 лъжици
1 ч.50 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне


Чушките е необходимо да са без семенната част, измиват се и се нареждат в тава с големина според броя им. така че да има място между тях за нарязаните на резенчета картофи.

Сместа за пълнене се приготвя от каймата (леко запържена в отделен съд и раздробена на малки късчета), ориза (изчистен и измит предварително), ситно нарязания лук (1-2 броя), едната лъжичка сол, подправките и лютеницата. С малка лъжичка се пълнят чушките, но да не бъдат препълвани, за да има място за ориза в плънката, който удвоява обема си.

Между чушките се нареждат подготвените за печене картофи (на резенчета) и се добавят нарязаните на кръгчета моркови, нарязан лук на по-едри части, подправките - магданоз и чубрица, другата лъжичка сол и олиото, добавя се вода в тавата около 3-4 чаши.

Ястието се пече 40 минути в силно загрята фурна.

Сервира се в плитка чиния част от чушките - 1 или 2, и от картофите.

Вкусно е и е с неустоим аромат!

През зимата вместо сурови чушки може да се използват печени белени, които са консервирани. По време на пости каймата може да се замени с гъби: печурки и булгур (предварително малко сварен).

Снимка: thinkstock

Приятен апетит!

Рецептата е от конкурса "Здравословно и вкусно"

* * *

Пълнени чушки със сирене и яйца

Печени пълнени чушки

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
didatzeni ( преди 12 години )
Като идея рецептата е чудесна.Аз също не правя запръжки,но ползвам тел.кайма-която я мелят в месарницата пред мен.Благодаря за рецептата.А, защо в здравословното хранене да не се използва тел.кайма? Не всички сме вега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Балъкова ( преди 12 години )
а зеле с нитрати по здравословно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолета ( преди 12 години )
Кайма и то...пържена. И лютеницата е пържен продукт и ако не е домашна е с консерванти. Ако е домашна пък е стерилизирана и добавена в тази рецепта търпи термична обработка трети път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
златея ( преди 12 години )
Здравословно хранене пък с кайма ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар