Разбъркайте в купа 1 яйце, 4 жълтъка и захарта. Добавете олиото и брашното, а след него и бакпулвера. Бъркайки добавете и ванилията.
Разбийте белтъците и поставете с леко бъркане в сместа. Поставете всичко в намазана с масло и обрашнена форма за торта и печете около 60 минути на 180 градусова фурна. Извадете и оставете да се охлади.
Охладеният блат разрежете на 2 и всяка половина напоете със сироп от 1 ч. ч. вода и 2 суп. лъж. от конфитюра. Едната половина поставете в тортена чиния, поставете равномерно конфитюра и покрийте с втората половина на блата.
От пудрата захар, водата и боята с енергично бъркане направете кувертюра. Когато сместа стане гладка и хомогенна, залейте тортата отгоре. Оставете да стегне в хладилник за около 1 час.
Добър апетит!
* * *