-
Порции: 16
Блатовете за тортата се приготвят от кексово тесто. За него са ви нужни брашното, олиото, 2 ч. ч захар, двете яйца, бакпулверът, содата и киселото мляко. Разбърква се по стандартния за кекс начин.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. След като изстинат добре, изпечените блатове се разрязват на 2 или 3 с много остър нож.
Във форма за торта се подреждат последователно блатовете, баварският крем, смесен със сладкото от дюли или парченца дюли, стафидите и смлените орехи.
За баварския крем:
Жълтъците се разбиват със захарта, докато станат пухкави. Налива се млякото. Сместа се изсипва в голяма купа и се вари на водна баня на умерен котлон.
Разбърквайте непрекъснато с телена бъркалка, за да не загори. Желатинът се накисва в малко студена вода, за да набъбне и се добавя в горещия крем. Добавя се ванилията и се разбърква.
Кремът се оставя да се охлади. Сметаната се разбива на сняг и се добавя към крема. Разбърква се, за да се смесят добре.
Отделете няколко лъжици от сладкото, орехите и стафидите, които да смесите с крема.
Кремът се оставя в хладилник за 1 час, докато се стегне. Разположете част от крема вътре между блатовете.
За глазурата:
Останалото сладко от дюли се пасира с малко гореща вода и няколко лъжици захар до получаване на гладка, средно гъста смес, подходяща за намазване на тортата. Тортата се намазва внимателно с глазурата с помощта на шпатула.
Снимка: личен архив
Опитайте още: