
-
Порции: 10-12 парчета
В купа с помощта на миксер разбийте маслото, захарта, яйцата. Пресейте брашното и го добавете постепенно заедно с ванилията. Намаслете и набрашнете форма за торта (с диаметър 22 см) и изсипете тестото за блата.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Оставете блата да се охлади добре. Прехвърлете го в голяма чиния за торта и с помощта на нож го разрежете на три блата. Сиропирайте първия блат с прясно мляко или коняк и намажете с крема.
След това сложете втория блат и отново сиропирайте и намажете със смокиново-сметановия крем. Поставете и последния блат, сиропирайте и намажете обилно тортата с останалия крем. Поръсете със счукани орехи и украсете с няколко нарязани смокини от сладко или пресни.
Снимка: istock
Рецептата е предоставена от нашата читателка Йонка Кременска.
Вижте още: