Пандишпанен кекс със сметана и ягоди

6 септември 2018 | 09:40 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
6 яйца
1 чаша захар
1 чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер 
½ чаша прясно мляко 
2 чаени лъжички течна ванилия 
1 чаша бита сладкарска сметана 
400 мл кондензирано мляко, подсладено 
350 мл неподсладено кондензирано мляко
По желание: нарязани ягоди + сметана за декорация
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, докато се получат връхчета. Разбийте жълтъците със захарта, докато се получи гладка лъскава смес като внимателно добавяте жълтъците един по един след като предходния вече е добре разбит. 

Намалете оборотите на миксера и добавете брашното лъжица по лъжица. Последователно добавете и бакпулвера, прясното мляко, ваниловия екстракт. Разбийте. Печете сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс до суха клечка в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Охладете за 15 минути. 

По желание можете да го украсите разбитите сметана, подсладено и неподсладено кондензирано мляко. Можете да нанесете сместа върху целия готов кекс или върху отделни парчета в съдове за сервиране. Върху сметановата смес подредете резенчета ягоди. 

Снимка: istock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай