Маслен пикантен ябълков сладкиш

23 октомври 2019 | 09:47 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
За сладкиша: 
2 чаши брашно
3 големи ябълки
1 чаена лъжица бакпулвер 
1 чаена лъжица сода
½ чаена лъжица сол
½ чаена чаша масло, размекнато 
1 чаша бяла захар
1 чаена лъжица ванилия
½ чаша овесени ядки
1 чаша заквасена сметана 
2 яйца
За топинга:
1 чаша кафява захар
1 чаена лъжица канела
½ чаена лъжица индийско орехче
½ чаша орехи
70 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете тава за печене в правоъгълна форма и я оставете настрана.

Пригответе топинга, като смесите кафявата захар, канелата, индийското орехче и счуканите на едро орехи.

Пресейте брашното, бакпулвера, содата, солта заедно.

В голяма купа разбийте с миксер размекнатото масло и захарта, докато стане пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате последователно. След това прибавете ванилията и овесените ядки. Разбийте. Прибавете и сухите съставки на няколко етапа, като разбърквате преди всяко добавяне. Добавете и сметаната. Миксирайте добре получената смес.

Излейте половината от тестото в подготвената тава. Поръсете с половината от топинга. Подредете обелените и нарязани на полумесеци ябълки. Излейте останалата част от тестото. Отново покрийте с топинга. Печете в загрята фурна за около 40 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай