Масаж на бебе – лице и тяло

31.01.2012г. / 19 08ч.
Мария Дуковска
Масаж на бебе – лице и тяло

Едно от най-важните неща за правилното развитие на бебето е масажът на тялото му през първите месеци. Отговорните родители се стремят никога да не пропускат тази стъпка, тъй като чрез масаж и гимнастика се поддържат и развиват мускулните групи, също така се подобрява кръвообращението.

Няколко стъпки към успокояващ бебешки масаж:

1. Лице:

Съвсем леко и деликатно погладете лицето на бебето с кръгови движения на ръцете, масажирайки го от средата на челцето, минавайки през бузите, завършвате с брадичката.

2. Гърди и корем:

Гърдичките на бебето може да ги погалите съвсем леко, тъй като там е сърдечната област и трябва да се внимава в първите месеци. Коремчето може да масажирате отново с кръгови движения, с лек натиск, движейки се по часовниковата стрелка.

3. Ръце и крачета:

С поглаждащи и потупващи движения масажирайте ръчичките и крачетата. Следете реакциите на бебо и при поява на дискомфорт от негова страна, преустановете масажа. За повечето деца това е любимо занимание, но все пак всяко дете е различно и е възможна негативна реакция.

4. Гръб:

За завършек на масажа обърнете детето по корем и нежно го погалете по гръбчето. За да е по-приятен и лесен масажът, изберете бебешко мляко (за лятото) и бебешко олио (за зимата, за загряване), когато масажирате бебето. Повечето бебешки продукти са специално произведени да хидратират по-сухата детска кожа.

Прочетете още:

Коментирай