Децата и надуваемите играчки

27.06.2012г. / 22 04ч.
Вергиния Генова
Децата и надуваемите играчки

Живеем във времето на удобствата. Навсякъде и във всичко. Отиваме на море и там сме затрупани с всякакви надуваеми топки, пояси, басейнчета, надуваеми животни, възглавнички. И всичко това в ярки и забавни цветове. Как да не купим от всичко по много? Нали сме си заделили пари за морски приключения?
Навремето давахме пари да се снимаме с голям надуваем заек, а сега за същите пари може да го имаме цяло лято – докато не се спука.

Но какви надуваеми играчки са най-подходящи, според възрастта на детето?
За съвсем малките бебета, които могат да седят е добре да вземем пояс – тип столче. Те също са много цветни и имат някакво животинче, може да имат и дрънкалка. Идеално забавление за мъници в басейнчета.

За по-големите деца обаче е по-добре да изберете шарен пояс, но без животинки, така че децата да могат да се отпускат на водата и да се опитват да плуват. Преодолеят ли този етап, опитайте с надуваеми жилетки и надуваеми възглавнички за ръцете.
И край на надуваемите плувни принадлежности. Наистина е по-добре, ако успеете да научите детето направо да плува, без помощни средства, но не се притеснявайте, ако мине и през всички тези етапи. Най-важното е детето да няма страх от водата.
Така само ще иска да играе, да се отпуска във водата и да се опитва да плува.

Установявам че от родителите зависи кога децата ще се научат да плуват.
Едни деца се научават още в детската градина, други в училище, а трети въобще не се научават, докато са деца и предпочитат надуваемите шарени дюшеци, крокодили, пояси – гуми и други надуваеми играчки за пораснали деца.

Не че ще ви излезе по-евтино детето да се научи да плува по-рано, но пък е много по-полезно за него.
Ще сте една идея по-спокойни, че може да плува.
Няма да се срамува, че само то от връстниците си не може да плува и не може да вземе участие в морските забавления, а ще трябва само да се плацика на плиткото.
Да не говорим, че плуването е един от най-здравословните спортове. Чудя се защо все още не са въвели плуване като СИП по физическо?

Предимствата са много, а е необходимо само малко смелост. Една година детето да е по-самостоятелно и да опитва да плува само в басейн или в морето, под надзор на възрастен, след което можете да го запишете на плуване.
Дори вие да не можете да плувате, професионалистите могат да го научат. Не се притеснявайте. Просто не го спирайте.

А плуването е доста по-важен спорт и по-достъпен, в сравнение със ските и сноуборда, например. Все в живота ни се случва да имаме досег с басейни, реки, морета, да не говорим за бедствия като наводнения, така че да може човек да плува може да се окаже от жизненоважно значение.

А всеки може да се научи да плува. По-добре рано, отколкото никога.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай