4 трика да накарате децата да ядат зеленчуци

09.07.2012г. / 11 02ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяка майка знае, че един от най-големите проблеми, свързани с детското хранене е как детето да яде зеленчуци. Като разумни хора повечето родители съзнават, че редовната консумация на плодове и зеленчуци е задължителен елемент от възпитанието. Не само, че зареждат с енергия, но са полезни и вкусни.

Ето няколко ефективни трика, с които да примамите децата да заобичат зеленчуците:

1. Половин чиния салата

Не карайте детето да изяжда всичко в чинията. Ако храненето става насила, няма начин то да обикне полезната храна. Помолете го да изяде толкова, колкото му е вкусно. Дори и да е само половин чиния.

2. Заедно в кухнята и на пазара

Отидете на пазар заедно и нека децата изберат сами кои зеленчуци искат да купите. Щом почувстват свободата да избират, ще се появи и желание да опитат от покупките.

3. Предложете зеленчука заедно с любимата им храна

Друг ефективен трик е да предложите на детето салата към любимото му ядене – сандвич, пица, дюнер. Нека първо хапне от салата и ако след това все още има апетит, нека си изяде „десерта“.

4. Не се карайте на масата

Детето вече пищи и се дърпа на масата, не иска даже и да опита от яденето. Вас започват да ви обливат горещи вълни и усещате, че побеснявате. Недейте! Оставете чинията настрана и запазете самообладание. Опитайте утре пак или след време. Ако детето започне да свързва всеки път зеленчуците със спомена за караница на масата, никога няма да обикне зеленчуците.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай