Време е за първите обувки

17.02.2006г. / 20 06ч.
Аз жената
Време е за първите обувки

Настъпва нов етап в развитието на порасналото ви бебе. Правейки първите си стъпки, постепенно то се превръща в детенце. Усещането е неповторимо – изживявате моменти на еуфория и скоро се замисляте за първите обувки. Предлагам няколко съвета, които ще ви улеснят при купуването им.

Предварителна подготовка

Направете празник от купуването на обувки. Времето прекарано в меренето им, притеснява малките човечета, които са заставени да стоят на едно място дълго време. Ако ходите на работа, излезте един два часа по-рано, за да не се изненадате, когато влезете в препълнения магазин. Обърнете внимание на това дали детето се е нахранило или дали не му се спи. Вземете със себе си любимите му играчки. Може по пътя да му купите някоя интересна книжка, която да му отвлича вниманието. Обуйте го с подходящи чорапи за обувките, които ще купувате.

Обувката

Най-добрата обувка е тази, която най-много се доближава до стъпалото. Тя трябва да не е прекалено голяма или малка, да е еластична и лека. Подметката е хубаво да не е гладка, за да не се подхлъзва детето. Другата крайност – силно изпъкналите грайфери, също не са за предпочитане. Макар да са модерни, с тях придвижването е трудно. Избягвайте токовете, заострените върхове, големите катарами, прекалено дългите връзки и други ненужни аксесоари. Обърнете внимание от какво са направени обувките. Най-подходящи са естествените материали, чрез които крачето може да “диша” и не се поти.

Мерене

Важно е детето да обуе и двете обувки и да е изправено, когато ги мери. Те трябва да се обуват и събуват без проблеми. Пръстите не трябва да опират в предната част. Имайте предвид, че у нас номерацията на обувките започва от 18 и отговаря на 12 см., като всеки номер се увеличава с 6.5 мм.

Отбягвайте

Не купувайте обувки “на око”. Никога не може да сте напълно сигурни дали ще са точният номер и форма.
Предвид бързото израстване на детското краче, често родителите купуват по-големи номера. Не го правете, това ще доведе до затруднено ходене и по-нататъшна деформация на краката.
Не давайте на детето да износва обувки. Неговото краче ще е принудено да заеме формата на обувката която е вече деформирана.
Обърнете внимание на чорапите. Много често те са причината детето да ходи неправилно. Не трябва да са прекалено тесни и да оставят следи или прекалено широки и да се набират в основата на крака.

Коментирай