По 5 пъти дневно децата вбесяват майките си с претенции за яденето

63 различни ястия седмично приготвят някои майки

26.06.2013г. / 12 00ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

С капризите си по отношение на яденето съвременните деца принуждават майките си да приготвят толкова много и различни ястия, че кухнята в дома се превръща в подобие на заведение за хранене, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на доклад, изготвен от британски експерти след проучване сред 1000 жени.

Данните от доклада „Съвременна майка“ показват, че 25 процента от жените приготвят по девет блюда за децата си всеки ден, което се равнява на 63 различни ястия седмично.

Заради капризите на подрастващите едно на четири семейства гледа на кухненското помещение в дома като на ресторант.

Свързани статии

Претенциите на децата докарват майките до точка на кипене по пет пъти дневно.

В семейства с три деца например жените поднасят три различни закуски за тях, но въпреки това признават, че това не е най-тежката хранителна задача за деня.

Още по-изтощително се оказва пакетирането на храна за училище, съобразено с индивидуалните вкусови предпочитания.

Пазаруването на хранителни продукти също изнервя жените, а купуването на риба е истински кошмар за много съвременни майки.

Причината е, че повечето деца не искат рибни продукти и жените се опитват да вместят по някое и друго рибно блюдо в седмичното меню, за да похапнат със съпрузите си.

Майките споделят още, че пазаруването на хранителни продукти често им докарва главоболие, защото предварително планират ястията за седмицата.

Дори купуването на пица е приключение, тъй като обикновено всеки член на семейството има различни предпочитания.

„Пробвала съм да оставя децата на „гладна диета“, но още на втория ден се връщаме към „ресторантското меню“ у дома“, казва Мери Уеб-Джоунс, майка на три деца на 15,13 и 9 години.

„Съвременните жени полагат неимоверни усилия в грижите за семейството, което ги излага на огромен стрес. За майката е достатъчно натоварващо да приготви дори само едно ястие, когато трябва да балансира между професионалните и домакинските си задължения и извънучилищните занимания на деца, но 63 различни ястия седмично – това е смазващо“, казва Анабел Кармъл, автор на книги за родители.

Предишно изследване, в което участвали над 7000 жени, показва, че 46% от майките в САЩ са стресирани повече от съпрузите, отколкото от децата си.

Изследването на сайта Today Moms установило, че заради различните родителски възгледи, липсата на помощ за домакинските задължения и типичното напрежение, свързано с брака, много майки смятат, че съпругът им е просто още едно дете, за което трябва да се грижат.

Средностатистическата майка отвъд Океана оценява цялостния си стрес с 8,5 от 10.

Три четвърти от анкетираните заявили, че вършат по-голямата част от ежедневните задачи, свързани с родителството, и домакинските задължения.

20 на сто признават, че липсата на помощ от половинката за поддържането на къщата е основният им източник на стрес.

Източник: БТА,„Дейли експрес“

Коментирай