4 500 бебета по-малко са се родили през тази година

Тревожни тенденции

23.11.2013г. / 16 22ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

4 500 бебета по-малко са се родили през тази година в сравнение с предходната. Тревожната статистика изнесе здравният министър д-р Таня Андреева по време на днешния втори ден от Националния форум „Майчино и детско здравеопазване“ съобщава Dnes.bg.

Свързани статии

Демографската криза е изключително сериозен проблем и държавата трябва да направи нужното за решаването му сега, за да може след 10-15 години да има положителни резултати, смята министър Андреева. Според нея, Фондът за асистирана репродукция не само ще финансира инвитро процедури, но и ще работи за утвърждаването на демографските политики у нас.

В рамките на форума доц. Д-р Атанас Щерев направи исторически преглед на развитието на репродуктивната медицина в България за последния четвърт век. Според него, с развитието на ин витро технологиите може да се постигнат добри резултати по отношение на демографския проблем, защото 2-3% от децата, които се раждат в България са заченати инвитро.

Центровете за репродуктивна медицина разполагат с обучени кадри, модерна апаратура и това дава отражение за по-голямата успеваемост на резултатите, допълни още доц. Щерев.

Коментирай