Стволовите клетки

10.04.2006г. / 11 53ч.
Аз жената
Стволовите клетки

Преди около 20 години медицината направи огромна крачка в своето развитие при лечение главно на злокачествените кръвни заболявания, след като стана възможна трансплантацията на стволови клетки. Те са универсални и могат да играят роля на изграждащ материал. Замразените и съхранени стволови клетки в някои случаи могат да се окажат единственото “лекарство” в борбата с хематологични, генетични и редица други злокачествени заболявания, включително апластична анемия, имунодефицитни състояния, както и вродени метаболитни нарушения. Списъкът наброява около 45 тежки заболявания, включително и злокачествени хематологични заболявания както при възрастни, така и при деца.

След първата трансплантация на стволови клетки от пъпна връв, осъществена през 1988 г. в болницата Saint Louis – Париж, при дете с анемия на Fanconi, броят на трансплантациите расте прогресивно. АГ болница “Св. Лазар” притежава Първата лицензирана от Изпълнителна агенция по трансплантация към МЗ лаборатория и банка за обработка и съхранение на стволови клетки в България. Тя работи от юли 2005 година и само за няколко месеца в банката над 50 семейства съхраняват стволови клетки на децата си.

Специален екип от специалисти начело с д-р Лидия Гърчева е ангажиран с всички процедури по събирането, обработката и съхранението на стволовите клетки от кръв на пъпна връв. Непосредствено след раждането на бебето, преди отделянето на плацентата от пъпната връв, изтеглят около 70 – 130 мл кръв в специален стерилен сак. Известно е, че в пъпната връв се съдържат стволови клетки, подобни на тези в костния мозък. След събирането на клетъчния концентрат, се извършват редица изследвания за процента на виталност на клетките, способността да възстановят кръвотворенето и микробиологични контролни изследвания. Следващата обработка на клетъчния концентрат включва редица процедури като замразяване с програмен замразител и прехвърляне на саковете в специален контейнер, където се съхраняват в среда на течен азот при -196 °C. Съхраняването продължава до появата на заболяване, налагащо лечение чрез трансплантация на стволови клетки. Процедурите по изследване на клетките, измерване на съдържанието на CD34+ клетки, селекция, концентрация и замразяване са рутинна практика и не се различават от тези при обработка на стволови клетки от костен мозък или периферна кръв. В банката се съхраняват и паралелни проби за тъканно типизиране и изследване на виталност. Родителите се уведомяват писмено за резултата.

Болницата е оборудвана със съвременна апаратура, притежава всички необходими сертификати и гарантира успешното осъществяване на метода. Спецификата и сложността на обработката и съхранението на стволовите клетки за неограничено дълъг период от време изисква сложна и скъпа апаратура, консумативи и реактиви, което определя и високата цена на услугата. Манипулацията не носи риск от усложнения за майката и детето. До навършване на пълнолетие на детето родителите имат право да решават съдбата на събраните стволови клетки. Те могат да бъдат използвани от притежателя си, както и могат да бъдат дарявани на други членове на семейството или на други пациенти.

На 12. 12. 2005 г. за първи път у нас в Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания успешно е извършена трансплантация на стволови клетки, извлечени от пъпна връв. Трансплантацията е направена на 8-годишно дете, което страда от таласемия майор-заболяване, което води до тежка анемия. Взети са клетки при раждането на сестричката на пациента.

* * *

Видео поглед на същата тема

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
maia ( преди 11 години )
Кой държавен орган трябва да одобри лаборатория за стволови клетки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар