Родителите и Важните неща

04.10.2006г. / 15 37ч.
Аз жената
Родителите и Важните неща

Родителите отделят голяма част от живота си в грижи за децата – показват им непознати неща, насочват ги към правилните решения и ги съветват в трудни моменти. По този начин ги подготвят за утрешния ден, в който сами ще поемат по пътя си. Няма точно определени правила, по които може да се водим, но има някои важни неща в опазването на децата, които всеки родител трябва да следва.

– Когато достигнат възраст, в която можете спокойно да ги оставите сами да си играят на площадката е необходимо да знаете във всеки един момент, къде се намират и с кои деца дружат. За целта поне веднъж отидете при него и си поиграйте с тайфата на футбол, народна топка, дама и т.н.

– Когато се приберат от игра им отделете малко време, в което ги разпитайте какво са правили и кого са срещнали. Нека това да стане част от ежедневието ви. За да бъдат насърчени децата, разкажете им как е преминал вашият ден.

– Забранете им ясно и категорично да разговарят с непознати и да се качват в чужди коли. Не ги лъжете за причината, а ясно им кажете какви са опасенията ви. Децата трябва да знаят, че има хора, които могат да им навредят.

– Научете детето си да казва “Не”, особено когато става дума за докосвания, неочаквани предложения и покани, а не да се притеснява да откаже.

– Ако забележите, че някой проявява голям интерес към детето ви – отидете при него и открито му заявете несъгласието си и споделете опасенията си. Според специалистите, педофилите са страхливи по природа и при най-малката пречка ще се отдръпнат.

– Наблюдавайте децата си, ако съществува проблем, те веднага биха дали знак. Например: неспокойствие, рязка промяна в настроението без видима причина, серия от кошмари, безпричинен плач, напикаване, чести болки в корема, кървене.

– Наложете контрол за ползването на Интернет. Първо запознайте децата с опасностите от неподходящи сайтове и виртуални връзки в електронната среда и след това определете колко време може да прекарват в Интернет. Следете страниците, които посещават, и разберете интернет адресите им.

– Ако попаднете на сайт с детска порнография, незабавно сигнализирайте на органите на реда.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
anelka ( преди 11 години )