Детегледачка – защо не?

12.05.2008г. / 09 19ч.
Вергиния Генова
Детегледачка – защо не?

Всяка майка с бебе в един момент започва да се чуди – а сега накъде? Неизменно още от шестия месец започва да я преследва въпросът – докога да гледам детето си и ако ще се връщам на работа на кого да го поверя.

В последните години вече е дори престижно да си майка, защото майчинските са много повече от мизерните преди само 3 години – 100 лв. Така че днешните майки на малки деца, могат да отдалечат въпроса: детегледачка или баба – поне до 2 годишнината на детето. И да се чувстват полезни и щастливи – в новото си амплоа.

Аз поне не познавам толкова интересна и престижна работа, заради която да оставим малкото си съкровище още на няколко месеца в прегръдките на непознат човек, но има ситуации и ситуации, бизнеси и бизнеси, семейства и семейства. Всяко бебе е различно и всяко е отглеждано в различна среда. Понякога, за да оцелеем ни се налага да работим и между другото да гледаме дете.

Но винаги майката е онази, която трябва да реши кой да гледа детето докато тя по някаква причина отсъства от дома.

И се започват едни калкулации – как ще е по-добре, как ще е по-икономично, как ще е по-нестресиращо.

Ако парите не са проблем, то тогава на дневен ред не стои почти никакъв въпрос: единствено може би дали детегледачката да е по-възрастна с опит, или по-млада с желание. Ако е за съвсем малко бебе е ясно, че лицата с медицинско образование, онези, които дълги години са практикували като медицински сестри (особено в педиатрия) са на първа линия. За тях трябва да платим и повече, но пък ще сме сигурни, че бебето ни е в добри ръце.

Ако търсим детегледачка за вече проходило дете – над една година, можем да се замислим и за някакъв компромисен вариант.

Колкото по-голямо е детето, толкова повече трябва да се ориентираме към жени с опит при отглеждането на деца (детски учителки, педагози, детски психолози, студенти, обучаващи се в някоя от тези сфери). Тук лично аз бих избрала по-млада (или поне по дух) и по-жизнерадостна дама. Страхотно е, ако можете да си позволите такава, която с удоволствие ще играе с детето, обучавайки го (на родния и на чужд език).

Идеалната детегледачка, която бих препоръчала веднага е онази на Бредбъри от разказа – Възпявам електрическото тяло – баба, която винаги обръща сто процента внимание на всички, изслушва ги, обучава ги индивидуално и не се изморява да тича с тях по поляната, да пуска хвърчила и да се раздава. Но уви, такива съвършени детегледачки все още не са действителност.

В крайна сметка времената се менят, но най-доброто, което е било открито в миналото се мултиплицира в бъдещето. Навремето всички изтъкнати и златни люде са били обучавани индивидуално даже когато родителите са имали възможност сами да се грижат за децата си, те са ги поверявали на най-изтъкнатите за времето учени. Разбира се тези привилегировани деца са били единици, но всички днес знаем имената им, защото те неизменно са се реализирали като велики пълководци, владетели, учени, хора на изкуството.

Днес не е много по-различно, освен, че много повече хора могат да си позволят да наемат детегледачка за децата си. За съжаление мнозинството от хората в България все още не са на това финансово равнище и се задоволяват с наличната баба; съседката, която ще наглежда детето за малко пари; яслата (ако случайно има места). Загрижените за децата си татковци, вече при вестта, че им се е родил наследник, вместо на купон с приятели, незабавно трябва да хукват в най-близката ясла, за да го запишат, (в случай че твърдо са решили, че не искат у дома да им се мота баба или детегледачка). Ако пропуснат момента и изберат да се похвалят на познати и непознати, няма лошо – просто след като изтрезнеят от радостта трябва да работят доста по-усилено, за да наемат първокласна детегледачка. Но пък ще си струва.

Трудният избор – баба или детегледачка
Във форума: Майчица "назаем"
Работеща майка
Майка и работеща жена
Баба или детегледачка?
Приучване към раздяла

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ирина ( преди 11 години )
Аз не мисля, че е чак толкова за предпочитане, да стоиш и гледаш дете сега,макар, че си имам бебче на 11 месеца, защото обезщетението, което е добро долу-горе е в рамките на 310 или 315 дни. Като това включва и периода преди самото раждане, така че, след това стават 220 лв. Това не мисля, че са достатъчно средства,ако имаш и друго дете,което също има нужда от безумно много неща,точно както едно бебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар