Спасиха родилка с тежко сърдечно заболяване

09.08.2024г. / 15 24ч.
Михаела Лазарова
Иванка Кирилова и д-р Мариана Цанкова

Иванка Кирилова и д-р Мариана Цанкова

Лекарите от СБАЛАГ „Майчин дом“ и УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха 33-годишна родилка с дилатативна кардиомиопатия. Заболяването е свързано с разширение на четирите сърдечни кухини – камери и предсърдия, съответно и с намалена способност на сърцето да се съкращава. Слабата мускулатура на миокарда и затрудненото изпомпване на кръвта може да доведат до остра сърдечна недостатъчност и сърдечен арест. Тежкото сърдечно заболяване при младата жена е открито непосредствено след първото ѝ раждане преди 9 години. В хода на втората ѝ бременност състоянието се усложнява, съпроводено от задух, високо артериално налягане и гестационен диабет.

Бременната е наблюдавана  едновременно от акушер-гинеколога д-р Ибрям Ибрям от СБАЛАГ „Майчин дом“ и от кардиолога доц. д-р Пенчо Кратунков, дм, от УМБАЛ „Света Екатерина“. След като е приета в „Майчин дом“ и са ѝ направени серия от изследвания, е преведена в УМБАЛ „Света Екатерина“ поради повишения риск от влошаване на състоянието по време на и след раждането. Родоразрешаването е извършено в специализирания сърдечносъдов център планово в 34 г. с. от екип акушер-гинеколози от СБАЛАГ „Майчин дом“, воден от проф. д-р Иван Костов, дмн, с участието на кардиолози и реаниматори.

„Рядко сърдечно заболяване, високорисково, по медицински данни се наблюдава при 1 на 4000 пациенти, като при 1/3 от бременните кардиомиопатията е наследствена. Изисква прецизно наблюдение едновременно от акушер-гинеколог и кардиолог. Щастливият завършек в нашия случай е резултат от навременното планово родоразрешаване и от отличната съвместна работа на акушер-гинеколозите и кардиолозите от двете специализирани болници“, обясни д-р Мариана Цанкова, част от екипа на „Майчин дом“, извършил цезаровото сечение.

По думите на д-р Цанкова такива тежки случаи по време на бременност изискват добра кардиологична реанимация и намеса от мултидисциплинарен екип от акушер-гинеколози, кардиолози и неонатолози.

Роденото момиченце е с тегло 2400 грама и с добри жизнени показатели, като за него се грижат неонатолозите и акушерките от Клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Състоянието на майката е стабилно, предстои тя и бебето да бъдат дехоспитализирани.

Коментирай