Новороденото – седмица втора

29.10.2009г. / 08 45ч.
Аз жената
Новороденото – седмица втора

През втората седмица от живота на бебето нещата малко или много навлизат в определен режим. И майката и бебето вече са се успокоили, след драматичните събития от първата седмица – раждане, адаптация, изписване. Бебето вече свиква с домашната обстановка, майката се чувства по-спокойна у дома.

Какво е новото през втората седмица?
Основната новост е, че бебето вече се научава да суче добре и изгражда добър свой ритъм на кърмене – през около 2-3 часа, с нощни паузи около 3-4 часа. Все още е рано да спирате нощното кърмене, но ако преценявате или детето само налага по-голяма пауза през нощта – приемете я.

Друга новост в края на втората седмица е появата на колики. Младите майки се притесняват, защото бебето плаче неистово и трудно се успокоява. Все пак направете преглед при педиатъра и се уверете, че бебето плаче от колики, а не от друго. Не се стресирайте извънредно от коликите – те ще отминат за няколко дена до 6 седмици. Знайте, че около 25% от децата страдат от колики и при момченцата са по-силно изразени, отколкото при момиченцата.

Някои важни елементи от ежедневието:

Грижа за очичките на бебето
В този период бебето основно спи. Но на очичките му се образуват гурели, поради още не добре разработените слъзни канали. Почистване на гурелчетата следва да се прави ежедневно с памуче, мокро с физиологичен разтвор. По преценка на педиатъра може да се поставят и капки.

Прием на Витамин D
Около 10-15 ден започва и приема на витамин D, важен за растежа на бебето. Обикновено педиатрите предписват по капка на ден, а през зимния период, в който има по-малко слънце или при по-дребни бебета – по две капки. При всички случаи съгласувайте дозата и приема с вашия педиатър!

Третиране на пъпчето
Ако пъпната връв все още не е паднала знайте, че именно сега е периодът, в който това ще се случи. Третирайте пъпчето с памуче, напоено в спирт до неговото пълно заздравяване. Внимавайте къде ще хвърлите падналата пъпна връв – такъв ще е късметът на вашето бебе!

Къпането
Къпането продължава да бъде по веднъж на ден, сутрин или вечер, както ви е удобно. Пъпчето вече следва да е паднало, но до пълното му заздравяване не е желателно да използвате ваничка. Къпете го на чешмата, с предварително настроена топла вода с температура около 34-36 градуса, такава, която е приятна за вашата ръка.

Масажите
Започнете след къпане да масажирате бебето с избрани от вас бебешко олио или масло, крем. След къпане поставете от крема на ръцете си и с равномерни движения обтрийте вратлето, коремчето, ръчичките, краката, гръбчето на бебето.

Дрешките
Вече сте установили ритъм на живот. Сега е време да прецените имате ли достатъчно дрешки. Преобличането може да е веднъж до два пъти на ден. Ако част от дрешките се зацапат междувременно – сменете ги. Перете бебешките дрешки отделно от вашите, поне на 40 градуса температура в пералнята. Използвайте задължително бебешки прах за пране или сапун. Останалите прахове са силно ароматизирани и могат да предизвикат алергии. Задължително гладете дрешките поне до 3-тия-6-тия месец.

* * *

Новороденото – седмица първа

Новороденото – трета и четвърта седмица
Новороденото – пета и шеста седмица
Какво трябва да знаем за кърменето

Коментирай