Новороденото – трета и четвърта седмица

09.11.2009г. / 09 12ч.
Аз жената
Новороденото – трета и четвърта седмица

Какво се случва в живота на бебето през втората половина на неговия първи месец живот? За разлика от динамичното начало нещата постепенно започват да влизат в рамките на обичайно ежедневие. Най-вероятно отпускът за раждане на дете на вашия татко вече изтича и майката остава у дома сама с бебето или с някоя баба – да помага. Стресът и напрежението от новото и непознатото постепенно правят място на рутината и все по-доброто познаване на нуждите на вашето бебе от вас самата. Имайте повече доверие на собствените си инстинкти за бебето и всичко ще бъде наред!

Кърмата и кърменето
Кърмата вече е намерила правилното количество и вече ви е много по-лесно да кърмите и да спазвате необходимия хранителен режим така, че бебето да е доволно, а също и вие самата. Храненето се е регулирало и най-вероятно бебето ви по естествен начин търси да суче на около 2 до 4 часа, и средно на около 3 часа. Това прави 7-8 хранения в денонощие. Ако бебето ви е по-едро може интервалите през нощта естествено да започнат да се удължават. При по-дребни бебета е препоръчително да се храните все още и нощем. При всички случаи консултирайте режима на хранене на новороденото с педиатъра ви.

Коликите
Ако тези неприятни болки в корема не са започнали в края на втората седмица може да ги очаквате да се проявят през третата или четвърта седмица. Но, знайте – не е задължително да се появят. Едва 25% от бебетата имат колики.

Разходките навън
Бабите ще ви кажат, че преди 40-тия ден бебето не бива да излиза навън. Някои ще кажат, че това може да става след 20-тия ден, други – след 15-тия. Е, вие решавате, но ако имате хубаво време, добра количка и желание – вече е време да извеждате бебето навън. Ще видите, че това ще му хареса. Обикновено бебетата спят много добре на чист въздух и поклащани ритмично из улиците с количките. Внимавайте с автомобилите, а също знайте, че ще погледнете собствената си улица и квартал с нови очи, ще разучите дупките из тротоарите и неудобните за минаване места. Грижете се на разходките бебето да е добре завито, а тъй като е все още доста малко – поставяйте задължително и шапчица на главата.

Къпането
Постепенно къпането започва да става все по-приятно за вашето бебе и то спира да плаче при допира с водата. Същото се случва постепенно и при смяната на пелените. Знайте, обаче, че децата са различни и някои деца имат нетърпимост към водата още дълго. Проявете търпение и разбиране. Това не бива да ви пречи да правите баня и тоалет на бебето си ежедневно.

Посещението при педиатъра
Имайте готовност в началото на петата седмица да заведете детето си на педиатър за поредната ваксина. Но, за това ще разкажем в Седмица 5 от живота на бебето.

* * *

Новороденото – пета и шеста седмица
Новороденото – седмица първа
Новороденото – седмица втора

Коментирай