Новороденото – пета и шеста седмица

27.11.2009г. / 09 13ч.
Аз жената
Новороденото – пета и шеста седмица

Ето, че новороденото вече е на месец и вие все повече свиквате един с друг, грижите за него вече са влезли в определено русло и става малко по-лесно.

Важно при навършването на месец е посещението при педиатъра. То има за цел от една страна реимунизация, а от друга – да проследи развитието на бебето – наддаването на ръст и тегло.
Прегледът включва също преслушване работата на сърчицето, преглед на крачетата за локсация, цялостен преглед на общото състояние на бебето.

Добре е да се обадите предварително на педиатъра си за уточнение часа на прегледа. Често педиатрите назначават за преглед на здрави бебета час, в който не поемат прегледи на по-големи деца, за да няма контакт на бебето с болни деца.

След прегледа педиатърът може да назначи промяна в дозата на приемания витамин D, крем срещу подсичане, при необходимост или друго. Уточнява се отново режимът на хранене на бебето, който в общия случай остава без промяна, особено при кърмени бебета. По преценка на педиатъра може да опитате да прекратите нощното кърмене, но това зависи от наддаването и общото състояние на бебето.

От 5-та седмица е добре вече преди хранене да поставяте бебето за по няколко минути по корем, за да развива то своите движения и мускули.
Можете да го оставяте голичко за по няколко минути преди баня, за въздушна баня, като съчетаете с поставянето по корем.

Банята вече се превръща в желан ритуал – бебето в най-честия случай вече не плаче докато го къпете. Продължавайте с ежедневно къпане, във ваничка вече или на мивката с течаща струя. Къпете бебето в един и същи час, например винаги преди лягане, за да му създадете режим и подпомогнете вечерното заспиване.

* * *

Новороденото – трета и четвърта седмица

Коментирай