Франция предлага въвеждане на нов закон за стволовите клетки

15.12.2009г. / 10 20ч.
Аз жената
Франция предлага въвеждане на нов закон за стволовите клетки

Депутатът от област Белфор Дамиен Масло и 58 негови поддръжници внесоха на 8 декември, 2009 година във френския Парламент предложение за нов закон относно вземането и съхранението на стволови клетки, изолирани от кръвта на пъпната връв.

Вече съществуват много доказателства от медицински и научни проучвания за огромния потенциал на стволовите клетки от пъпната връв. През последните години започна приложението им в клетъчната терапия на кръвни и имунни болести. Все повече се разширява и ролята им в регенеративната медицина. Над 20 000 лица с около 85 различни заболявания са били излекувани от 1988 година до сега с помощта на стволовите клетки. Само за Франция съхранените проби в банки за тъкани и клетки са били 7051 при 828 000 раждания за 2008 година за страната.

Създаването на закон за вземането и съхранението на стволови клетки от пъпната връв предвижда:
Право на информираност на всички бременни. Осигуряване на информация, достъпна за бременните в пренаталния период. Предвижда се тя да бъде давана по време на изследванията. Целта е бъдещите майки да бъдат запознати със същността на стволовите клетки и възможностите за използването им в лечението на сериозни заболявания. Правителството стимулира по този начин и даряването им за съхранение в обществени банки за бъдещо терапевтично или научно приложение.
разрешение на всяко родително заведение във Франция да предлага достъп за вземане на плацентата и нейните компоненти и най-вече на кръвта от пъпната връв от обществени и/или частни банки за извличане и съхранение на стволови клетки, с последващо използване в случай на нужда от детето или други лица.

Направеното на конференция в Париж предложение е било внесено от депутат Дамиен Месло, заедно с директорът на Cryo-Save, Франция Нико Форац. Това е важна стъпка за Европа, тъй като подобна законодателна инициатива беше направена в САЩ на 27 април, 2009 година с въвеждането на The Cord Blood Educational and Awareness Act, подпомагащ семействата при вземане на решение за съхранението на стволови клетки от кръв от пъпната връв.

За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или да я получите от страниците на www.cryo-save.com

Коментирай