Това е стара френска рецепта за уникален ароматен пай с череши. Лесна и бърза – идеална и за ежедневието и за специални гости към поднесено с любов следобедно кафе.
В купа поставете пресятото брашно, нарежете на парчета маслото и добавете солта и водата. С енергични движения замесете хомогенно тесто, разделете на две топки, едната малко по-голяма.
Поставете в хладилника докато приготвите плънката.
Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте черешите, нарежете на две и почистете от костилките. Поставете в купа и смесете с нишестето и захарта. Разбъркайте.
В тавичка с диаметър 20-22 см поставете кора от по-голямата топка тесто, като оставите и ръбчета нагоре. Поставете черешовата плънка и отгоре поставете втората източена кора, от по-малката топка, като в средата изрежете листенца. Прищипете краищата на двете кори по диаметъра на сладкиша. Поставете изрязаните листенца за украса. Намажете с млякото и поставете да се пече за 10 минути на 220 градуса и за още 30 минути на 180 градуса. Извадете и оставете изцяло да изстине.
Поднесете на парченца, може да гарнирате със сладолед.
Добър апетит!
* * *
Кекс с череши
Сладкиш с череши
Лека торта с череши
Крамбъл с кайсии и череши
Клафути с череши
Руло с череши