Черешов пай по френски

28 юни 2010 | 11:34 | Аз жената
5 от 2 гласа
Добави в любими
Продукти за тестото: 
175 г масло 
300 г брашно 
1 суп. лъж. сол 
1-2 суп. лъж. студена вода 
Продукти за плънката: 
600 г череши 
2-3 суп. лъж. царевично нишесте 
1 ч. ч. захар 
За намазване: 
2 суп. лъж. прясно мляко
1 ч.40 мин.

Продукти
Приготвяне

Това е стара френска рецепта за уникален ароматен пай с череши. Лесна и бърза – идеална и за ежедневието и за специални гости към поднесено с любов следобедно кафе.

В купа поставете пресятото брашно, нарежете на парчета маслото и добавете солта и водата. С енергични движения замесете хомогенно тесто, разделете на две топки, едната малко по-голяма.
Поставете в хладилника докато приготвите плънката.
Загрейте фурната на 220 градуса. Измийте черешите, нарежете на две и почистете от костилките. Поставете в купа и смесете с нишестето и захарта. Разбъркайте.
В тавичка с диаметър 20-22 см поставете кора от по-голямата топка тесто, като оставите и ръбчета нагоре. Поставете черешовата плънка и отгоре поставете втората източена кора, от по-малката топка, като в средата изрежете листенца. Прищипете краищата на двете кори по диаметъра на сладкиша. Поставете изрязаните листенца за украса. Намажете с млякото и поставете да се пече за 10 минути на 220 градуса и за още 30 минути на 180 градуса. Извадете и оставете изцяло да изстине.
Поднесете на парченца, може да гарнирате със сладолед.
Добър апетит!

* * *

Кекс с череши
Сладкиш с череши
Лека торта с череши
Крамбъл с кайсии и череши
Клафути с череши
Руло с череши

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ту ( преди 12 години )
На 2 пъти в продуктите за тестото пише масло Може би 1 супена лъжица сол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 12 години )
Ту, благодарим, поправихме грешката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар