Френски тарт с червени плодове

12 юли 2010 | 13:13 | Аз жената
Добави в любими
За блата: 
175 г масло 
300 г брашно 
1/2 суп. лъж. сол 
За крема: 
4 жълтъка 
1 суп. лъж. нишесте 
4 суп. лъж. захар 
кората и сокът от 1/2 лимон 
1/2 ч. ч. прясно мляко 
50 г масло 
За плънката: 
около 200 грама червени плодове – вишни, малини, касис, ягоди, боровинки, френско грозде...
1 ч.40 мин.

Продукти
Приготвяне

Мекото масло смесете с брашното и солта. Поставете и разстелете по-голямата част от него в намазнена тава и оформете ръбче по края. 

Останалата част разточете на 5 мм и отрежете с формички листенца, които поставете по края на ръбчето на основата. Надупчете с вилица основата на няколко места. Постелете с алуминиево фолио и поставете отгоре боб.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути,
извадете фолиото с боба и допечете отново за около 10-15 минути.
Извадете и оставете да изстине.

За крема разбийте жълтъците със захарта. Поставете на тих огън и добавете млякото, с разбито в него нишестето. Добавете и маслото и бъркайте. Когато кремът се сгъсти свалете от огъня и оставете да изстине леко. Добавете кората и сока от лимона, разбъркайте добре и след като изстине още малко застелете равномерно тарта. Отгоре подредете богато плодовете.
Добър апетит!

* * *

Клафути с летни плодове
Черешов пай по френски
Нежен летен плодов топинг

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай