Ягодов кекс „с главата надолу“

26 април 2018 | 10:31 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
500 г ягоди, нарязани на тънки филийки
¼ чаша кафява захар
2 супени лъжици царевично нишесте
1 и ¾ чаши брашно
2 супени лъжици бакпулвер
щипка сол
¾ чаша бяла захар
2 големи яйца
½ чаша заквасена сметана
1 чаша прясно мляко
½ чаша разтопено масло
1 супена лъжица ванилия, течна
90 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Намазнете кръгла форма за печене на сладкиши с подвижен ринг. Постелете пергаментова хартия за печене. Затворете ринга. Оставете настрана.

В голяма купа разбъркайте нарязаните ягоди с кафявата захар и нишестето, докато напълно полепнат по ягодите. Разпределете сместа по дъното на формата.

В друга купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Към тях добавете захарта, яйцата, заквасената сметана, маслото, млякото, ванилията. Разбийте с миксер. Залейте ягодовата смес с тестото. Където сместа не е заляла напълно ягодите, разпределете с шпатула допълнително.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто или около 40 минути.

Извадете от фурната. Охладете на стайна температура за около 15 минути. Свалете ринга от кекса. Внимателно го обърнете върху голяма плоска чиния, така че ягодите да дойдат откъм горната страна на сладкиша като украса.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай