Меню

Домашен шоколадов крем с ром

3 февруари 2017 | 16:11 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
200 г натурален шоколад
2 супени лъжици пудра захар
3 чаши течна сладкарска сметана
100 г масло
100 мл тъмен ром
45 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Котлонът трябва да е на средна температура. Разбърквайте през цялото време, за да не стане на бучки. След това бавно към него добавете 1 чаша от сметаната (без да сте я разбили) и разбърквайте с дървена лъжица.

Намалете котлона и продължете да разбърквате. След като сметаната се смеси с шоколада добавете и маслото. Разбъркайте до пълното му стопяване. Сместа ще започне да се сгъстява. Свалете от огъня и охладете напълно. След като кремът изстине прибавете рома и разбъркайте.

Останалите две чаши сметана разбийте с миксер, докато се сгъсти и започне да се втвърдява. Смесете я с шоколадовата смес и внимателно разбъркайте с дървената лъжица. Разпределете крема на порции и охладете в хладилник за няколко часа. По желание може да се поръси с шоколадови стърготини за финал.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай