Меню

Италианска полента на фурна с пармезан

26 юни 2016 | 21:24 | Илияна Николова
4 от 10 гласа
Добави в любими
1 чаена чаша царевичен грис (качамак) 
½ литър зеленчуков бульон 
1 и ½ чаши прясно мляко 
150 г настърган пармезан 
50 г масло 
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок 
1 щипка кориандър
90 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В голяма тенджера смесете млякото и бульона. След като заври леко, сложете в тенджерата и гриса (качамака). Бъркайте непрекъснато, докато варите, за да не стане на бучки.

Гответе за около 5 минути при непрекъснато бъркане. Свалете от котлона и добавете малко от пармезана. Разбъркайте, след това прибавете и маслото, лимоновия сок и кориандъра. Разбъркайте много добре всички съставки.

В голяма тава за печене, предварително постлана с пергаментова хартия, изсипете качамака. Пригладете го добре и оставете да се охлади добре първо на стайна температура, после в хладилника за минимум един час.

След като полентата се е охладила достатъчно, извадете я от хладилника. Нарежете я на хапки, напръскайте я с малко олио или ако имате спрей за готвене – най-добре. Поръсете я с останалия пармезан и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай