Меню

Великденско дробено с вкусна заливка

31 март 2010 | 12:51 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
За 4 порции:
1 комплект агнешки дреболии 
2-3 връзки пресен лук 
1 глава стар лук 
1 и 1/2 ч. ч. ориз 
1/2 ч. ч булгур 
1 ч. ч. олио 
1 с. л. доматено пюре 
черен пипер 
червен пипер 
магданоз 
джоджен 
700 мл прясно мляко (може и литър) 
4-5 яйца
2 ч.30 мин.

Продукти
Приготвяне

Сваряват се агнешките дреболии като първо се маха пяната от бульона и после се посолява. Дреболиите се нарязват на ситно. В дълбока тава се запържват в олиото, главата стар лук, пресният лук нарязан на ситно (само бялата част, зелената се прибавя после), дреболиите, оризът и булгурът. Слагат се подправките и доматеното пюре.

Залива се с бульон, като на една част ориз и булгур (смесени) се слагат 4 части бульон (1:4). Ако бульонът не е достатъчно може да се добави топла вода. Прибавя се и прясното мляко с разбитите яйца. Всичко много добре се разбърква и се слага в предварително загрята фурна на средна температура.

При печенето заливката постепенно изплува отгоре и се получава нещо невероятно вкусно.
По желание може да се прибавят гъби при приготвянето на ястието.

Снимка: thinkstock

* * *

Агнешки дреболии по тарикатски
Шницели с ориз, агнешко и зеленчуци
Агнешко с гъби и картофи
Агнешко с булгур
Пържени агнешки шишчета
Празничното агнешко на Милена
Най-добрите готварски рецепти за Великден

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай