Здраве и красота

7 начина да надвием пролетната авитаминоза

20.04.2010г. / 13 51ч.
Надежда Маринова
7 начина да надвием пролетната авитаминоза

Тъкмо се радвате, че тази зима сте минали без сериозно боледуване и най-неочаквано, в началото на април ви преборва пролетен вирус или настинка. Това е така, защото в началото на пролетта имунитетът рязко спада, може да сте си докарали авитаминоза, надвила ви е пролетната умора или и трите заедно. Най-честите симптоми са: намирате че сте станала по-раздразнителна, ядосвате се за глупости, трудно се будите сутрин, косата ви пада повече, кожата ви е суха и се лющи. Ето как можем да повишим жизнените си сили:

1. Купете си мултивитамини.

2. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци – те съдържат много витамин С.

3. Направете си 10-дневен хранителен пролетно-усилващ режим, като включите в менюто си:
- Пшеничен зародиш - Подобрява обмяната на веществата, засилва имунната защита на организма, стимулира жизнеспособността. Дневната доза е 1-2 с.л. Най-лесният начин е да го добавите към салата или в купичка кисело мляко или мюсли.
- Мед - усилва имунната система.
- Пресни ядки - най-вече орехи, бадеми и лешници.

3. „Смажете” носа с воден разтвор на морска сол в готов вид в аптеката във флаконче като капки за нос. Няколко дни профилактично капваме в носа преди излизане навън, така ще изчистим носните власинки, за да могат те по-успешно да отблъскват бактериите.

4. Прекарвайте поне половин час на слънце – в обедната почивка, в събота и неделя.

5. Измислете си ваша, 10-минутна гимнастика. Така ще решите въпроса със сънливостта. Ще ви свърши работа и бягане на място и няколко разгъвания на ръцете и краката под звуците на любимата ви песен или дори докато гледате сутрешния блок по телевизията.

6. Помислете за пет дни отпуск. Сега му е времето да вземете част от годишната си отпуска. Ще си починете от зимата, ще си обърнете внимание на здравето и ще преборите пролетната умора. Ще имате повече време и за децата – да ги изведете на разходка. Дори да не заминете на почивка, прекарайте малката си ваканция у дома, но не с къщна работа, а с грижа за себе си и семейството.

7. Косата и кожата на лицето също се нуждаят от пролетно подхранване - направете си серия от маски за косата и лицето.

Човешкият организъм е чувствителен при всяка смяна на сезоните, но особено от зима към пролет и есен към зима. Тогава има най-голям недостиг от витамини, а междусезонната умора и депресия тогава се проявяват най-често. Не се оправдавайте, че нямате време - всичко е въпрос на организация и воля за здраве.

* * *

Как да се преборим с пролетната умора
Страдат ли децата от пролетна депресия
Да си направим енергийна напитка сами

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Tea ( преди 11 години )
Много съм ЗА за меда! Като си изцеда един лимон и го разредя с 1/2л вода и добавя истински мед (а не глюкозните от магазина), направо спира започнала настинка и укрепва чудесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
desi ( преди 11 години )