Бременност

Посещение на педиатър при новородено

03.05.2010г. / 09 22ч.
Джадала Мария
Посещение на педиатър при новородено

Датата на термина наближава, а с това и въпросите сякаш стават повече, а вълнението – по-голямо. Вече най-вероятно сте направила избор на педиатър за бебето.
Редно е да се знае, че педиатърът прави първия преглед на новия си пациент в деня на изписването или най-късно на следващия ден. Това означава, че следва да му се обадите от родилния дом и да уговорите това посещение. Посещението не се заплаща допълнително и е важна част от задълженията на вашия педиатър.

Съвсем закономерно възниква въпросът – Какво прави педиатърът на първото посещение в дома, когато бебето е вече вкъщи?

При това първо посещение освен, че се запознава със своя нов пациент, педиатърът прави пълен преглед на бебето, като отбелязва резултатите в картона му. Освен това се информира за средата, в която ще живее бебето – неговата стая, легълце и дава съвети в тази насока. Разпитва за начина на хранене на бебето, на който сте се спряла и разяснява казуси, свързани с кърменето или храненето, количество мляко, ако ще използвате изкуствена храна (адаптирано мляко), прием на вода и други. Възможно е да предпише медикаменти при нужда (например витамин D). Педиатърът прави и преглед на състоянието на пъпчето и указва как да се третира.

При това посещение може да зададете всички допълнителни и важни въпроси, които ви вълнуват. За да не ги забравите – запишете си ги. Педиатърът ще има достатъчно време да ви отговори. Активно обсъждайте всичко вълнуващо ви, свързано с бебето и за в бъдеще при месечните ви посещения при него.

* * *

Кога да посетите гинеколог след раждането
Новороденото – седмица първа
Новороденото – седмица втора
Новороденото – трета и четвърта седмица
Новороденото – пета и шеста седмица
Следродилна депресия – как да я преборим
Изписване на бебето от родилното
Новородено бебе - как да го посрещнем
Подгответе стаята за бебето

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
Мая ( преди 11 години )
На нас също първия преглед ни струваше 15лв. Обяснението от лекарката беше, че детето още няма акт за раждане и не може да го запише при нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Александра ( преди 11 години )
Къде по закон го пише, че първото посещение на педиатъра не се заплаща защото при нас това се случи и ни иска 15 лв за посещението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар