Свободно време

„Тайните на безсмъртния Никола Фламел“ от Майкъл Скот

25.05.2010г. / 11 10ч.
Аз жената
„Тайните на безсмъртния Никола Фламел“ от Майкъл Скот

След „Алхимикът“ и „Магьосникът“ е ред на „Вълшебницата“...
През 2009 г. ИК „Хермес“ изненада приятно всички почитатели на фентъзито в България, започвайки издаването на серията „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“ от Майкъл Скот.
След огромния световен успех на поредицата авторът спечели сърцата и на българските фентъзи фенове. Още с първата книга – „Алхимикът“, Майкъл Скот предизвика интереса на всички любители на жанра у нас, а след появата на „Магьосникът“ двете книги бяха определени от феновете на „Хари Потър“ като негови достойни наследници.

На 7 май под знака на „Хермес“ излезе и „Вълшебницата“ – дългоочакваната трета част от поредицата.

За автора и поредицата
Майкъл Скот е роден през 1959 г. в Ирландия. Когато навършва пълнолетие, започва работа като книжар и с течение на годините развива успешна търговия с антики и редки книги. Но голямата му страст винаги е било писането. Пише вече 27 години и творбите му не спират да се преиздават.
Петдесетгодишният Скот е необикновено продуктивен – зад гърба си вече има 105 книги за възрастни и деца: фентъзи, хорър, научна фантастика, фолклористика и романтични четива (които пише под псевдонима Анна Дилън). Заслужил е славата си на един от безспорните авторитети в областта на келтския фолклор. Книгите му „Ирландски митове и легенди“, „Ирландски народни и вълшебни приказки“ и „Ирландски духове и призраци“ са най-често цитираните източници по темата. Романите му „Светците“, „Образ“, „Дяволии“ и „Отражението“ вече се приемат като класика в жанра хорър, а всекидневникът Айриш Таймс провъзгласи М. Скот за „царя на фентъзито на тези острови“.
Известно време Скот е оглавявал драматичния отдел на „Тайрън Пръдакшънс“ (създателите на музикалното и танцово шоу „Ривърденс“), а освен това е писал киносценарии и театрални пиеси. Отличен е за несравним принос в детската литература от Guide of the Children's Books и присъства в изданието „Кой кой е в Ирландия“ за най-влиятелните ирландци за 2007 г.

Началото
В една есенна вечер, някъде между булевард „Севастопол“ и улица „Бобур“ в Париж, Майкъл Скот изведнъж си дал сметка, че се е изгубил. Нощта неусетно настъпвала, докато се лутал из малките улички, и замръкнал на улица „Монморанси“. Така ирландският писател се озовал пред една от най-старите сгради в Париж – дома, където някога е живял легендарният алхимик Никола Фламел. На плоча на фасадата пишело, че къщата е строена през 1407 г., когато Фламел е бил вече старец. Сега тя била превърната в ресторант. Докато пиел там питието си, Скот сякаш дочувал призрачните стъпки на стопанина и внезапно го осенила идея, важна за всеки автор. Той осъзнал, че е открил главния герой на детско-юношеската поредица, която отдавна замислял.

Добре дошли в света на „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“!
Истината: Никола Фламел е роден в Париж на 28 септември 1330 г. Близо 700 г. по-късно той е признат за най-великия алхимик на своето време. Бил е беден книгопродавец, когато случайно попада на необикновената „Книга на Авраам Мага“ – древен алхимически труд. В усилията си да я преведе, Фламел пътува повече от 20 години из Европа, придружаван от съпругата си Пернел.
Когато Никола и Пернел се завръщат в Париж, те вече са необикновено богати, дават много пари за благотворителност, но продължават да живеят скромно.
Според хрониките Пернел умира през 1417 г., а Никола – една година по-късно. Макар че след смъртта им домът им е бил щателно претърсен, не е открито богатството им. Гробницата, в която проникнали грабители, се оказала празна.
Легендата: Никола Фламел все още е жив. „Книга на Авраам Мага“ е открадната от неговия съперник, алхимика д-р Джон Дий, който е сключил съюз с древна раса, която възнамерява да завладее света...

Из дневника на Никола Фламел, алхимик
Написано днес, четвъртък, 31 май,
в Сан Франциско, моето настоящо местожителство
Аз съм легенда.
Смъртта няма власт над мен, болестите не могат да ме засегнат. Ако ме погледнете, ще ви е трудно да определите възрастта ми, ала въпреки всичко, аз съм роден в лето 1330-о, преди повече от шестстотин и седемдесет години. През живота си съм бил много неща: лекар и готвач, книгопродавец и войник, учител по езици и химия, пазител на реда и крадец.
Но преди всичко аз бях алхимик. Бях Алхимикът.
Признаваха ме за най-великия алхимик. От моите услуги са се възползвали крале, принцове, императори и дори самият папа. Можех да превръщам обикновен метал в злато, а простите камъни – в скъпоценни. Нещо повече: аз открих тайната на Вечния живот, скрита между страниците на един труд по древна магия. Сега жена ми Пернел е отвлечена, а книгата е открадната.
Без книгата ние двамата ще стареем. За по-малко от един лунен цикъл ще повехнем и ще умрем. А ако умрем, злото, срещу което сме се борили толкова дълго, ще победи. Древната раса ще завладее отново този свят и ще изтрие човечеството от лицето на планетата.
Но аз няма да го позволя.
Защото съм безсмъртният Никола Фламел.

Понякога легендите се превръщат в истина.
И петнайсетгодишните близнаци Софи и Джош ще се озоват насред най-великата легенда на всички времена.
В „Книга на Авраам Мага“ е записано неясно пророчество: „Ще дойде време и ще се появят двамата, които са един, и единият, който е всички. Те ще спасят света или ще го унищожат“.
Никола Фламел е сигурен, че Софи и Джош са близнаците, за които се споменава в пророчеството.
Времето тече неумолимо.
Остава месец, през който трябва непременно да бъде пробудена силата на близнаците.
Месец, за да бъде спасена Пернел, която е пленница на Дий.
Месец, за да бъде спасен светът от Тъмните древни – създания като Бастет и Мориган.
Сякаш всичко е срещу тях, но Фламел има приятели, които се спотайват в тъмните пазви на митовете.
А освен това никой още не знае на какво са способни близнаците Джош и Софи.

Наследник на „Хари Потър“?
Още с излизането си „Алхимикът“ и „Магьосникът“ заеха челни места в бестселъровата класация на Ню Йорк Таймс.
Романът „Алхимикът“ е номиниран за десет престижни награди за детско-юношеска литература, а „Магьосникът“ – за детско-юношеска книга на годината в Ирландия за 2009 г.
Въпреки че поредицата е ориентирана към детско-юношеската аудитория, тя ще бъде оценена и от по-големите. Всекидневно читатели от различни възрасти засипват Скот с въпроси по електронната поща.
„Алхимикът“, първата част от поредицата „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“ предложи на почитателите на жанра фентъзи да се впуснат в едно ново и необикновено приключение заедно със знаменития алхимик, когото те вече познават от поредицата „Хари Потър“. Във втората книга – „Магьосникът“ приключението продължи. Ето какво сподели председателят на националния клуб за фентъзи и хорър „Конан“ – Александър Драганов – по повод „Алхимикът“ и „Магьосникът“:
„След като свърши „Хари Потър“ започнах да сърфирам в интернет и да търся достоен заместник на поредицата. Кандидатите за слава бяха много, но никоя от разглежданите книги не успяваше да ме грабне. Търсех нещо ново и оригинално, което да ме впечатли, трябваше ми едно ново и необикновено приключение. Открих го в поредицата „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“! Прочетох първата книга – „Алхимикът“, на английски език, прочетох и втората – на един дъх. Бях толкова впечатлен, че се свързах с автора и взех интервю от него, а той ми съобщи и добрата новина, че благодарение на ИК „Хермес“ серията ще бъде издадена и на български език. Третата част – „Вълшебницата“ – окончателно ще затвърди мястото на поредицата като предопределена да запълни празнината, появила се след края на „Хари Потър“.

За книгата:
Сърцето на Никола Фламел се свива от болка при вида на разрухата в неговия любим Париж. Дий и Макиавели унищожават Града на светлината, но не без намесата на Фламел. Сега Алхимика е длъжен да опази Софи и Джош Нюман, близнаците от Пророчеството, и да съхрани страниците от Книгата на Авраам Мага от Тъмните древни и техния верен слуга, д-р Джон Дий. Магьосника е решен на всичко, за да залови легендарните близнаци и Сборника, и изпраща по петите им армия от закачулени духове, свирепи чудовища и кошмарни създания от най-тъмните кътчета на митовете и легендите.
С всеки отминаващ ден силите на Никола го напускат. Пернел продължава да е затворничка в Алкатрас, а Скати изчезва вдън земя. Близнаците могат да разчитат единствено на мощта на Кларент, меча близнак на Ескалибур. Но неговата тъмна сила се процежда в душата на онзи, който се осмели да го използва. За да победи Дий, Никола трябва да открие Древен, който да научи Джош и Софи на третата магия – водната. Единственият способен на това е най-старият безсмъртен на земята, цар Гилгамеш, който напълно е загубил разсъдъка си и обитава самото сърце на владенията на Дий – Лондон...

На книжния пазар от 10.05.2010 г.
Обем: 384 стр.
Корична цена: 11,95 лв.

* * *

Завръщането на богинята майка – навечерието на 2012 г.
Пета книга от серията “Хроники на древния мрак” – Клетвата
“Вълча нежност” – Стеф Пени
Световна литература, разказана за деца и юноши

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
alis ( преди 11 години )