Семейство

Да поговорим с тийнейджърите за секс и бременност

06.07.2010г. / 12 38ч.
Надежда Маринова
Да поговорим с тийнейджърите за секс и бременност

Как да говорим с тийнейджърите за секс и бременност? Въпреки, че темата е неловка и трудна, не бива да я избягваме. Защото неусетно за нас доскорошните ни малки момичета или момчета ще се превърнат в девойки и юноши със собствен сексуален опит.

Ето някои полезни съвети, за да бъдете чути от вашия тийнейджър:

Сексуалното влечение е естествено
Юношите и девойките не бива да се срамуват от своите чувства. Важно е да им обясните, че физическата близост е възможна и без сексуален контакт. Децата обичат да слушат личен опит – разкажете им за вашите сексуални терзания в тази възраст. Това ще придаде тежест на думите ви. Не забравяйте да споменете вашите грешки и да им обясните, че те не бива да ги повтарят.

Тийнейджърите все пак не знаят всичко за секса
Не си мислете, че децата ви знаят всичко за секса. Често младежите и девойките използват ненадеждна и неточна информация. Но дори и да са запознати по темата, по-добре да го повторите вие.

Наблегнете на предпазването от бременност и полово-преносими заболявания
Преди това се осведомете за последните начини за предпазване от бременност – покажете ерудираност по темата.

Покажете вашата гледна точка
Тийнейджърите оценяват другата гледна точка, дори и да не я приемат.

Не критикувайте и не осъждайте
Дори вашият тийнейджър да е имал сексуален контакт, не го критикувайте и осъждайте. Това няма да помогне. Опитайте се да разговаряте спокойно.

Специално обърнете внимание на чувствата при сексуалния контакт
Поговорете с вашия тийнейджър и подчертайте колко са важни чувствата на близост, уважение и грижа за другия още преди сексуалния контакт. Те трябва да знаят, че сексуалните отношения не могат да подобрят чувствата към другия, нито да възстановят загубените такива.

Секс означава отговорност
Тийнейджъри, които не използват предпазни средства срещу бременност, се надяват че „ще им се размине“. Напомнете им, че зрелостта означава не само готовност за сексуална връзка, но и умението да поемеш отговорност за себе си и за партньора си.

Въпросите са добре дошли
За да сте сигурни, че вашият тийнейджър е разбрал това, за което му говорите, питайте го дали има въпроси. Ако няма, купете му книга за половото узряване и секса в тази възраст или му посочете други източници на информация.

Обсъдете последствията от неотговорния секс
Една грешка в младостта може да промени целия живот на човека. Поговорете за нежеланата бременност и опасността от полово-предавани болести – включително СПИН.

Накрая завършете оптимистично – поговорете за бъдещето – как тийнейджърът ще се превърне в зрял мъж или жена. Какви искат да бъдат след 5 или 10 години и какви стъпки трябва да предприемат за това.

* * *

Видеоигра учи на безопасен секс
Нов БГ сайт за тийнейджъри в Мрежата
„Тайната за тийнейджъри“ – Пол Харингтън

Коментирай
Свободно време