Майчинство

Световната седмица на кърменето и 20-годишнината на декларацията „Иноченти“

28.07.2010г. / 16 31ч.
Аз жената
Световната седмица на кърменето и 20-годишнината на декларацията „Иноченти“

Световната седмица на кърменето (всяка първа седмица на август) тази година чества 20-годишнината на Декларацията „Иноченти“, която призовава за прилагане на Десетте стъпки във всички здравни заведения, в които се предлагат услуги за майките и бебетата. С това беше поставено началото на инициативата „ Приятели на бебето“.

Инициативата „Приятели на бебето“ (BFI) е глобална програма на УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО), стартирала през 1990-1991 година в отговор на Декларацията „Иноченти“, приета през 1990 година. Насочена е към подобряване на практиките на здравните услуги за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето, за да се увеличи процентът на изключителното кърмене. Всяка жена, която ражда, има потенциален ресурс да кърми детето си. Богати или бедни, високо образовани или неграмотни, всяка майка може да даде най-добрата храна за детето си – майчиното мляко. Чрез инициативата „Приятели на бебето“, жените по света могат да се възползват от този ресурс, който отговаря на правото им да кърмят, за тяхното собствено и здравето на техните деца. Малко други интервенции връщат такива високи дивиденти в здравеопазването, с такива ниски разходи. В същото време, бебе-приятелски практики гарантират, че жените, които не кърмят, също ще получат безпристрастна информация и подкрепа за избора на хранене на детето.

Повечето държави в света са предприели стъпки, за да започнат национални кампании, включително енергични мерки за подобряване на подкрепата на кърменето в болниците, действия за защита на кърменето, национална политика за изпълнение, както и кампании за промоция на кърменето.

В целия свят Инициативата се реализира от различни по своя характер здравни услуги за предоставяне на консултации, поддръжка, обучение, работа в мрежа, оценка и акредитация на болниците. Над един милион здравни работници са получили обучение чрез BFI, използвайки материалите на СЗО / УНИЦЕФ.

Здравните заведения, които приемат практики в подкрепа на успешното кърмене получават престижната награда на УНИЦЕФ / СЗО „ Болница-приятел на бебето“.
В България инициативата „Болници-приятели на бебетата“ стартира през 1996 година с включването на 12 болници.

Все по-голям брой медицински доказателства през последното десетилетие показват, че повишаване степента на кърменето има положителен резултат по отношение на общественото здраве. Въпреки че Световната здравна Организация, УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването – Национален комитет по кърмене, както и редица НПО работещи по проблема, препоръчват изключително кърмене на бебета за първите шест месеца, степента на изключителното кърмене в България е твърде ниска. Националното проучване „Храненето на кърмачетата и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството“ (2009 г.), очертава следните проблеми, свързани с кърменето:
късно начало на кърмене;
кратка продължителност на кърмене;
ниска честота на изключителното кърмене;
ранно захранване.

Поради това е необходимо, на национално и местно ниво, да се предприемат стъпки за подобряване на кърменето. Подобряване на кърменето е сложен процес, който изисква разностранен подход, който включва различни институции и дисциплини. Важното е заинтересованите страни (държавни институции, здравни специалисти, лекари, ръководители на здравни заведения, доброволци, бременни жени, майки на бебета и техните семейства) да се споразумеят за техните цели и задачи и приоритети и да заделят средства по подходящ начин.

* * *

Защо да кърмим?
Какво трябва да знаем за кърменето
Предизвикателствата на кърменето днес
Практичните страни на кърменето

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ценка ( преди 11 години )
Мили момичета-настоящи и бъдещи майки , аз съм 35 годишна жена , майка на две деца-на 14и на 3г.Всяко от децата ми е кърмено в продължение на 12месеца и Ви уверявам , че това са били идни от най-приятните моменти в живота ми.Никога не съм разбирала онези майки , които приемат този толкова истински акт на близост като неприятно задължение .Винаги съм смятала , че това е най-добрата първоначална "инвестиция" за здравето на децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар