Свободно време

5 неща, за които мама беше права

11.08.2010г. / 16 07ч.
Мария Дуковска
5 неща, за които мама беше права

Колко ли пъти в детството и в тийнейджърските години ви се е случвало да слушате майчините съвети, но не и да ги изпълнявате? Много, предполагам, е вашият отговор. И това е съвсем нормално. В младежката си възраст, когато съзряваме и особено преди да навършим пълнолетие, си мислим колко сме големи и безгрешни. Уви, невинаги е така. Има майчини съвети, които са изключително полезни и ни се ще да ги бяхме послушали, когато беше време.

Ето някои от "вечните" съвети на мама:

Не се прегърбвай!
Изгърбени под тежестта на ученическата раница, все подминавахме този съвет на мама с насмешка. "Какво ли знае тя?", си мислехме. Е, сега резултатът е налице - все още ходим леко изгърбени, дори и напомняйки си да се изправим, но вече е малко късно.

Не си бръчкай веждите!
Този мамин съвет е част от класиката. Освен, че ни загрозяват, смръщените вежди много често са и причина за поява на ранни бръчки. Нещо, което никоя жена не би искала да има преди да навърши 30, нали?

Яж си зеленчуците и плодовете!
Да, незабравим и неизменен съвет. Но и много ценен. Та какво по-полезно за нашето здраве и добър външен вид има освен от зеленчуците? Здравословната храна е най-добрият приятел на човека. По-добре ябълка вместо чипс или зрънчо, това казваме и на децата си днес.

Не си яж ноктите!
Иска ви се да бяхте послушали този съвет, нали? Когато мама казваше да не си гризем ноктите, а ние продължавахме, като че ли напук. Сега нашите нокти не са в перфектно състояние, освен ако не посетим маникюрист.

Не бързай да спиш с него!
Най-сериозният съвет, който мама е казвала - "Не бързай да си лягаш с него, изчакай да го опознаеш". Само ние си знаем колко мама беше права за това, нали? Дори и да не й кажем никога - "Мамо, ти беше права", запомнете съветите й и ги споделете с вашите деца. Защото мама знае най-добре...

***
Да поговорим с тийнейджърите за секс и бременност
Защо българките не раждат повече от едно дете
Отсяване на полезните съвети за майки в Интернет

Коментирай