Майчинство

Бащи все по-често вземат отпуска да гледат новородено

09.03.2011г. / 09 48ч.
Аз жената
Бащи все по-често вземат отпуска да гледат новородено

Вече трета година поред бащите в България имат право да ползват платен отпуск при раждане на дете. Все повече татковци се възползват от това, а във Варна за една година те са с около 100 повече от предходната. През 2009 г. са били 899, а през 2010 г. – 997 мъже.

За тази година цифрите сочат, че само през януари и февруари бащите мераклии са 150 в област Варна.

Отпуската от 15 дни започва да тече от деня на изписване на детето от родилния дом. Право на повече свободни дни за новия член на семейството бащата получава независимо дали е сключил граждански брак с майката или просто съжителства с нея на семейни начала. Необходимите условия, които трябва да изпълни всеки татко, който иска да се възползва от тази възможност, са да припознае детето и да подаде молба до работодателя.

Законът е въведен в началото на 2009 г. като мярка за равенство на половете и за стимулиране на раждаемостта чрез приобщаване на мъжа към грижите за новороденото, съобщават от DarikNews.bg. А за още по-ентусиазираните бащи има и други възможности – като например след като бебето стане на 6 месеца да ползват отпуск докато навърши 1 годинка. За това обаче е нужно съгласието на майката.

Вижте още:

Коментирай