Семейство

Желаещите да станат приемни родители стават повече

09.03.2011г. / 12 44ч.
Аз жената
Желаещите да станат приемни родители стават повече

Огромен интерес сред обществеността предизвика документалната поредица на Супернова медия, bTV и УНИЦЕФ – „Такъв е животът: Приемни семейства“. Все по-голям е броят на хората в страната, които са решени да се грижат за приемно дете, след старта на предаването през декември миналата година.

Отзвукът е голям още след първият епизод на 12 декември, когато в областните центрове по приемна грижа, управлявани от УНИЦЕФ България, започват да звънят стотици зрители, трогнати от съдбата на изоставените деца. Социалните работници признават, че първите излъчени епизоди на „Такъв е животът: Приемни семейства“ са провокирали по-твърда гражданска позиция у хората относно децата в институции и са събудили онази поостаряла отзивчивост и желанието за помощ към другия.

Някои са толкова впечатлени от разказите на героите в предаването, че се обаждат на националната гореща линия по приемна грижа със запитване за конкретно дете, което са харесали от „телевизора“.

Документалната поредица е обект на силни коментари най-вече в Шумен и Търговище, където до края на миналата година са подадени двойно повече заявления от желаещи да отгледат дете в семейството си и да му дадат шанс за по- добро бъдеще..

Въпреки кризата, статистиката сочи, че за изминалата 2010 г. приемните семейства в страната са се увеличили и към този момент те са над 600. Повечето от тях са готови да приемат още едно дете в дома си.

Прочетете още:

Коментирай