Бременност

Какви са признаците за наближаващо раждане

13.09.2011г. / 15 46ч.
Аз жената
Какви са признаците за наближаващо раждане

Вече сте в деветия месец и се чудите кога ще настъпи раждането. Ако ще ставате майка за първи път, може би ще ви е интересно да разберете кое ще ви подскаже, че скоро ще можете да гушнете своето бебе:

Коремът „пада“
Бебето се насочва към „изхода“, затова коремът ви се измества малко по-надолу. Добрата новина е, че ще можете да дишате по-лесно, защото бебето вече не притиска толкова белите ви дробове и диафрагмата. Възможно е да усетите лек дискомфорт при бедрата и таза от натиска на бебешката глава, а и ще се налага да посещавате тоалетната по малка нужда още по-често.

Повече Бракстън Хикс контракции
В последните седмици усещате, че коремът ви се втвърдява все по-често. Това са така наречените Бракстън Хикс контракции, които подготвят матката ви за голямото събитие. Ако още не сте ги почувствали, не се тревожете – безболезнени са.

Изтичат ви водите/ пада тапата
Когато шийката на матката започне да се разширява е нормално да ви изтекат водите. Те са били като „тапа“, която е предпазвала родилния канал по време на бременността. Цветът на въпросната слуз обикновено е кафяво-розов.

Ставате раздразнителна
Това го забелязва най-вече бъдещият татко, тъй като му се налага да се съобразява с честата смяна на настроенията ви. При някои жени това е вследствие на досадния дискомфорт в края на бременността и притеснението от предстоящото раждане.

Инстинктът за гнездене се засилва
Възможно е изведнъж да почувствате нужда спешно да почистите и подредите дома си.

Прочетете още:

Коментирай