Свободно време

Лесно е да си доброволец в социален център

13.09.2011г. / 16 59ч.
Ивет Лолова
Лесно е да си доброволец в социален център

Център за социални и екологични алтернативи „Хаспел“ е организация с идеална цел, съществуваща на некомерсиален принцип. Идеите, които вдъхновяват работещите там са: споделянето, взаимопомощта, равенството, творчеството. Работи се изцяло доброволчески. Този тип организация е нещо съвсем ново за България, но много перспективно. Центърът разполага с 2 зали – за семинари и малък кухненски бокс, освен това има на разположение и скромна библиотека (приема книги като дарение) на български и английски език.

Каузи и проекти
Предоставят пространството на всякакви прогресивни групи или хора, за да помогнат на реализацията им. Споделят и подпомагат различни хуманни каузи. Не подкрепят рекламни или предизборни кампании, нито религиозни събития, в това число влизат и алтернативните религии. Стремят се да са неутрални в известен смисъл, като са отворени за чисто човешките проблеми.

Недопустими са расизмът и дискриминацията. Не са обвързани с никаква политическа партия, религиозна група или комерсиална реклама. Добре дошли при тях са всички, независимо от произход, социално положение, религиозна принадлежност, млади или стари.

В центъра се организират лекции, дискусии, семинари, артистични представяния, кръжоци и занималня за деца, прожекции на филми по проблемите на съвременния свят. Доброволците се надяват, че заедно ще намерят отговори и решения за това, как да вървим към изграждането на едно по-добро общество.

Финансиране
Финансира се от доброволни дарения от колектива на центъра или гости и проект за подобен център, спечелен от екологичната организация „За земята“.

Социалните клубове в София
В София все още почти не е развита подобна дейност. Съществува Червената къща, която се занимава с дискусии на подобен род проблеми, но работи на различен принцип. Има и доброволчески организации, също на друг принцип, но работещи с каузи като Си Ви Ес, например. Наскоро беше открит подобен център „Аделанте“.

Удовлетворението
„Всички смятаме, че от изграждането на такъв център има смисъл – разказва Ади, една от доброволките. – Аз лично намирам удовлетворение, но не заради това се занимавам. Наистина вярвам, че е важно да започнем да мислим критично за света, да търсим алтернативи за по-добро съществуване, да се научим да си помагаме, да реализираме мечтите си. Смятам, че апатията в обществото трябва да бъде преодоляна в посока активност. Трябва да ви кажа, че на моменти никак не е лесно, но все от някъде трябва да се започне, ако искаме нещо да се развие към по-добро. Ние извършваме нещо като пионерска дейност. Ние сме един от първите подобни центрове в България.
Надяваме се повече хора да се вдъхновят от примера ни, да идват и да стават доброволци, да започват подобни начинания, да се организират сами за добри каузи. За да е по-ясно, ако трябва да го оприлича на нещо познато, мисля, че идеята на центъра е да играе ролята на читалище, каквито е имало някога, средище, място за социализация, където хората се събират, организират се в общност, решават проблемите си заедно и създават култура.“

Прочетете още:

Коментирай