Семейство

Добри практики в училище: 5 стотинки за тест

20.09.2011г. / 17 25ч.
Надежда Маринова
Добри практики в училище: 5 стотинки за тест

Дъщеря ми смени училището. В новото за всеки тест събират от децата по 5 стотинки. Харесва ми! Но, още не е минала родителската среща, може пък да ни кажат, че искат още пари за други неща.

\n

В предишното училище подписвахме декларация в началото на учебната година за 30 лв. доброволно-недоброволно дарение, които отиват в касата на училищното настоятелство. То ги изразходва за: заплата на медицинска сестра, годишна застраховка на дете, консумативи – като маркери за дъската, мастило за принтера, хартия за тестове. Когато семейството не може да ги даде (ако са финансово затруднени) учителките през цялата година и периодично натякват на детето пред целия клас, че няма да прави тест, понеже майка му не е дала пари. Абсурдно! Защо трябва да подлагат на такова унижение децата ни! Е, такова е българското училище! Уж е държавно, уж е безплатно, уж учителите милеят за учениците!

\n

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Весела ( преди 11 години )
А трябва да се роптае. Всички трябва да надигнем глас да спре тази гавра. Толкова няма пари училището та трябва учителите да събират по 5-10-20 стотинки. те да не са касиери. Освен това децата смятат че ги "ограбват".Трябва да се промени системата и училището да си поеме своята отговорност да може да предостави възможност учителя да си върши работата. А сега какво учителя копира плаща на училището и събира пари на учениците.А кога ще се учим - ако остане време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Събирачка на стотинк ( преди 11 години )
Аз съм и родител, и учител. И давам, и ми вземат. И не роптая.Учителите не са длъжни да заплащат тестовете на децата. Би трябвало обаче всеки учител да има листове и достъп до принтер или ксерокс и да печати необходимите за обучението тестове. Не съм съгласна това да е за сметка на родител!ТОВА НЕ СЕ СЛУЧВА НАВСЯКЪДЕ! На учениците от гимназиален етап са необходими повече от 100 листа с тестове. Матурата е на 11 -12 листа. Прибавете копия на статии и анализи, класни, входни и изходни нива, контролни...Тестовете се изготвят персонални - за улеснение на родител, ученик, проверяващ. Така да се занесат после на родителя с корекциите, а и за подпис. Не да се представи хвърчащ лист с а, б, а отговори. И да последват нови вопли...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
селена гомес ( преди 11 години )
Образованието до 8 клас е безплатно! Глупости на търкалета! Дъщеря ми е 6 клас, до тук съм броила 80 лева за помагала, ще има и още. Навремето учехме без помагала, всичко си преписвахме в тетрадките и затова можехме да пишем, защото пишехме. Сега просто не пишат, имат помагала. Чантите им са тежки, на дъщеря ми врата е схвана от носене на чантата, ми как няма да са тежки, като към всеки учебник има по 1 до 3 помагала. И всичко това е за пари, печелят издателствата, печалят даскалите, които събират парите и взимат комисионна за закупуването им. Институционален монопол - сигурна печалба. Всяка година е така и на никой не му пука, че е криза и няма заплати, за да се купуват помагала. На всичкото отгоре и униформата й умаля, а пък тя е от марков производител. какво да Ви кажа, образованието няма да се оправи скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар